Ministrul Marius Budăi a anunțat că, împreună cu omologii săi din blocul comunitar, a ajuns la un acord privind instituirea salariului minim european. Acesta a mai spus că un astfel de instrument este extrem de important.
S-a ajuns la un acord privind salariul minim european. Marius Budăi: Avem nevoie de un astfel de instrument
Miniștrii Muncii din blocul comunitar au ajuns la un acord cu privire la instituirea salariului minim european, anunță ministrul Marius Budăi, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.
Șeful de la Muncă a precizat că rolul unui astfel de ministru este de a lupta împotriva sărăciei în muncă. De asemenea, Marius Budăi a mai spune că este mare nevoie de un astfel de instrument, având în vedere că este vorba despre un proces de dezvoltare inclusivă la nivelul întregului bloc comunitar.
”Astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european.
Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument”, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.
Este de menționat faptul că anunțul lui Marius Budăi nu reprezintă faptul că salariul va crește acum pentru România. Acordul la care s-a ajuns joi, 16 iunie, prezintă valori de referință care ar duce la o eventuală creștere a salariului minim inclusiv în țara noastră.
Una dintre prevederile acestui acord arată că statele membre ale blocului comunitar pot aplica valori de referință, referindu-se la stabilirea unui salariu minim de 60% din salariul mediu brut sau 50% din salariul mediu brut.
România susține această directivă
Anterior, Marius Budăi a transmis că salută acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene. El precizează că România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare.
”Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a anunțat Marius Budăi.
Astfel, conform unui anunţ al socialiştilor europeni, luni noaptea, Parlamentul European şi preşedinţia franceză a UE au încheiat, la Strasbourg, un acord politic privind Directiva privind salariul minim adecvat. Acordul se bazează pe doi piloni. Primul pilon stabileşte standarde de decenţă pentru salariile minime legale la nivel naţional.
„Câștigând un salariu minim legal, lucrătorii trebuie să poată duce o viață decentă. Standardul de decență este stabilit în funcție de puterea de cumpărare, ținând cont de costul vieții, de rata generală de creștere și de structura salarială relativă din țara respectivă a UE.
Cel de-al doilea pilon al acordului vizează responsabilizarea lucrătorilor și a sindicatelor în timpul negocierilor colective. Mai mulți lucrători trebuie să beneficieze de protecția unui contract colectiv de muncă. În cazul în care rata de acoperire a negocierilor colective este sub 80% într-un stat membru, este necesar un plan național de acțiune pentru a crește progresiv numărul de lucrători protejați.
În plus, țările UE vor fi obligate să acționeze, inclusiv preventiv, în cazul în care lucrătorii sau reprezentanții sindicatelor sunt discriminați, presați sau amenințați de un angajator”, se arată în documentul respectiv.