Ucraina va elibera peninsula Crimeea, ocupată unilateral de Rusia în anul 2014, printr-o combinație de forță militară și diplomație, a afirmat Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ucrainei, pentru Liga.net.
Ucraina nu se așteaptă la mari avansări militare din partea Rusiei pe timpul iernii
„Dar nu se va întâmpla nimic fără forță. Unitățile noastre vor merge acolo cu armele în mână.”, a adăugat Kirilo Budanov. Oficialul a menționat că Ucraina va elibera toate teritoriile ocupate de Rusia.
„Ucraina este o țară recunoscută în cadrul granițelor din 1991, iar cine nu este de acord cu acest lucru nu este de acord cu ordinea mondială care a existat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cu principiile ONU.”, a declarat șeful Direcției de Informații a Ucrainei pentru sursa citată.
Budanov a mai spus că nu se așteaptă în privința unei schimbări fundamentale pe frontul ucrainean în timpul iernii, din motiv că „Rusia se află în prezent într-un punct mort”. Forțelee ruse de ocupație nu au un succes deosebit în Bakhmut din regiunea Donețk – singura zonă în care Rusia desfășoară la momentul de față o ofensivă.
Atacurile cu rachete au încetenit în ultima perioadă
În ceea ce privește atacurile rusești cu rachete în masă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, Kirilo Budanov a precizat că Rusia lansează astfel de atacuri mult mai rar decât înainte, din cauza „diminuării rapide” a arsenalului său de rachete.
„Industria lor nu este capabilă să acopere cantitatea pe care o consumă. În ciuda tuturor eforturilor lor, este ireal.”, a conchis șeful serviciilor de informații, precizând că Rusia caută să cumpere proiectile de 122 și 152 mm, obuze explozive de tancuri și rachete pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă „Grad” și „Uragan din toată lumea”.
Olanda va acorda Ucrainei un ajutor în valoare de 2,5 miliarde de dolari
Guvernul de la Amsterdam a promis acordarea unui ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari către Ucraina. De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Olanda a livrat Kievului ajutor militar de aproape un miliard de euro, a relatat AFP.
Într-o conferinţă de presă susținută la Haga, prim-ministrul olandez Mark Rutte a precizat că „aproape 2 miliarde sunt destinate sprijinului militar. Restul va merge către (ajutor) umanitar, reconstrucţia infrastructurii şi lupta contra impunităţii.”, a adăugat premierul. „Utilizarea exactă a contribuţiei depinde de nevoile ucrainenilor şi, aşadar, de desfăşurarea războiului.”, a indicat Executivul de la Amsterdam într-un comunicat de presă.
„Atât timp cât Rusia va continua războiul în Ucraina, Ţările de Jos vor continua să susţină Ucraina.”, pe plan militar, umanitar şi diplomatic, a scris Mark Rutte pe contul său de Twitter vineri dimineaţă (23 decembrie), precizând că a avut recent o discuție cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe acest subiect. Săptămâna trecută, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Guvernul a livrat Ucrainei, până la acea dată, ajutor militar de aproape un miliard de euro de la declanșarea invaziei militare ruse la 24 februarie.