Hidrologii trag semnalul de alarmă: Este pericol de inundații! Au fost emise mai multe coduri, atât galben, cât și portocaliu, care atrag atenția asupra pericolului reprezentat de debite și de nivelul apelor.
Hidrologii trag semnalul de alarmă: Este pericol de inundații! În sectorul românesc al Dunării au fost depășite în mai multe puncte cotele de apărare.
Este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, atrage atenția INHGA, care ține sub atentă supraveghere comporttarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Hidrologii trag semnalul de alarmă! Cod portocaliu și cod galben
Hidrologii au emis, joi, o avertizare Cod galben de creşteri de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de apărare, ce vizează sectorul românesc al Dunării.
Astfel, conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 12 februarie, ora 6:00 – 19 februarie, ora 12:00, se vor înregistra creşteri importante de debite şi de niveluri pe Dunăre, sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier – amonte S.H. Giurgiu (judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu).
Hidrologii menţionează că sectorul Dunării, aval Gruia, este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.
„Pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi, respectiv, a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”, precizează INHGA.
Cod portocaliu de fenomene hidrologice imediate
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de fenomene hidrologice imediate, valabilă până vineri dimineaţa pe râul Crişul Alb.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 11 februarie, ora 15:00 – 12 februarie, ora 6:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se pot produce în continuare creşteri importante de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râul Crişul Alb – pe sectorul aferent S.H. Gurahonţ (judeţul Arad).
Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad.
Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu Florin Albei.