Guvernul României trebuie să ia măsuri destul de repede în contextul discuțiilor actuale despre Brexit. Cum acordul nu este unul tocmai ideal pentru cei aproape 500.000 de românii care locuiesc acolo, trebuie făcute propuneri în ceea ce priveşte reîntregirea familiilor.
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, solicită Guvernului să pregătească soluţii de reintegrare a românilor care nu vor mai putea sta în Marea Britanie în contextul discuţiilor actuale legate de Brexit, relatează Agerpres.
„Cât de uşor le va fi să se reînscrie în sistemul naţional de sănătate sau de educaţie din România? Cât de uşor şi de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuţiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea maşinilor personale şi multe alte detalii administrative ce ţin în mare măsură doar de bucătăria internă a României”, a scris Cioloş pe Facebook.
El a adăugat că Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce priveşte reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obţine ‘Pre-Settled’ sau ‘Settled Status’, iar familia doreşte să locuiască şi să muncească în continuare în Marea Britanie.
Acordul de Brexit nu este ideal pentru români
Potrivit acestuia, acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetăţenilor români care locuiesc în prezent acolo, arătând că Parlamentul European a atras deja atenţia şi va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esenţiale pentru cetăţenii UE care au reşedinţa în Marea Britanie.
„Este vorba despre procedura de obţinere a dreptului de şedere care este greu aplicabilă şi pune efortul birocratic pe umerii cetăţenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic. În acest moment, dacă se ajunge la o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE, cetăţenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc şi lucrează în UK trebuie să solicite drept de şedere. Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluţie, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de şedere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetăţenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situaţie fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieşirea din UE”, a mai scris Cioloş.
El consideră perioada de cinci ani petrecută în Marea Britanie pentru a putea fi solicitat dreptul de şedere este una arbitrară.
Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate provenind din țările UE. Din aceștia 280.600 de cetățeni români au depus solicitări de înregistrare pentru a primi statutul de rezident. Astfel, din cele 1.860.200 de solicitări depuse de cetățenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetățenilor români.