Biroul de presă al Guvernului a anunțat, în urmă cu câteva minute, că ședința de guvern este programată pentru ora 14:00.
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află un proiect de OUG pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
Guvernul vrea să discute, în ședința de astăzi, și despre un MEMORANDUM, care are ca temă "aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017".
Premierul Sorin Grindeanu a anunţat sîmbătă seara că guvernul se întâlneşte duminică, în regim de urgenţă, pentru abrogarea ordonanţei, respectiv ca ea să nu intre în vigoare.
Tăriceanu: Am luat decizia să abrogăm Ordonanţa 13/2017
„Am luat decizia să abrogăm Ordonanţa pentru că nu avem nimic de ascuns şi niciunul dintre noi nu beneficiază de asta.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
„Nu e vorba de a ceda în fata unui adversar, este vorba de a avea înţelepciunea să ne gândim la interesul ţării, la interesul major al României şi tocmai pentru că această ordonanţă nu are niciun fel de ascunzişuri, nu are niciun fel de dedicaţie specială, am stat şi ne-am gândit dacă asta este problema, că aşa se percepe, de ce să nu arătăm că putem să o retragem, pentru că nu avem noi niciun fel de interes personal”, a spus liderul ALDE.
Citiți și: Ştefan, MFP: Abuzul în serviciu se aplică în România după sistemul sovietic
Ordonanţa de urgenţă nr 13/2017 privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marţi spre miercuri.
În textul ordonanţei de urgenţă se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.
'Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă', se arată în documentul citat.
Citiți și: Ce scrie în Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal
VIDEO – Ce a declarat sâmbătă seara Premierul Grindeanu
Stire în curs de actualizare