Când se termină, de fapt, războiul? O spune chiar șeful spionajului ucrainean
Așadar, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a spus că războiul se va încheia, cel mai probabil, în anul 2023.
De asemenea, Kirilo Budanov a spus că primele rezultate ale punctului de cotitură în războiul declanşat de Rusia în Ucraina se vor vedea deja în luna august.
„Către sfârşitul anului, să zicem, intensitatea ostilităţilor se va reduce destul de mult. Dar acesta nu va fi încă sfârşitul, este important să înţelegeţi corect ceea ce spun”, a afirmat Budanov într-un interviu acordat luni publicaţiei ucrainene RBC-Ukraina.
Ucraina depinde de sprijinul partenerilor săi
Totodată, acesta a mai spus că, în multe privinţe, Ucraina depinde de sprijinul partenerilor săi, indicând că această asistenţă nu este încă suficientă pentru a elibera definitiv teritoriile ocupate de forţele ruse.
Este imposibil de prezis cu exactitate când se va încheia războiul cu Federaţia Rusă, dar, potrivit celor mai optimiste previziuni, acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârşitul anului 2022, declarase anterior ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de publicaţia locală Zerkalo nedeli.
Rusia a raportat luni preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce trupele sale împreună cu separatiştii proruşi au ocupat oraşul Lisiceansk, continuându-şi ofensiva pentru cucerirea regiunii vecine Doneţk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei, consemnează AFP.
După căderea oraşului Lisiceansk, elementul central în planul de cucerire a Donbasului, bazin industrial în mare parte rusofon şi controlat parţial de separatiştii proruşi din 2014, armata rusă îşi concentrează, se pare, eforturile pe înaintarea sa spre Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe importante din Doneţk, care au fost duminică supuse unor tiruri intense.
„Ruşii ucid civili!”, a declarat luni dimineaţă guvernatorul regiunii Doneţk, raportând zece morţi, între care doi copii, în urma tirurilor ruseşti din urmă cu o zi la Sloviansk şi în împrejurimi.
Rusia a lansat acuzații grave la adresa NATO
În altă ordine de idei, ministrul rus de Externe a susținut într-o conferinţă de presă că Occidentul se folosește de problema aprovizionării pieţei mondiale pentru a obține o prezenţă NATO în Marea Neagră.
„Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat Serghei Lavrov.