Rezistența ucraineană în fața rușilor va ceda în curând, susțin unele servicii de informații. Rusia va accelera ofensiva în fața căreia armata ucraineană nu va mai rezista mult timp, potrivit unei note a serviciilor de informații dintr-o țară NATO, relatează BFM TV.
Apărarea rezistă de pe 24 februarie, din momentul în care a început ofensiva Rusiei în Ucraina. Totuși, potrivit serviciilor secrete, armata lui Vladimir Putin a început să lanseze atacuri din ce în ce mai multe și mai mari, cărora forțele ucrainene nu le pot rezista pe termen scurt sau mediu.
În plus, capitala Kiev, amenințată de multe zile, și zonele din vestul Ucrainei, cruțate la început de atacuri, sunt vizate de rachetele rusești. Ca urmare, partea de vest a țării nu mai este în siguranță și diferite scenarii sunt analizate, potrivit autorilor acestui raport.
Armata rusă ar trebui ca în următoarele zile să-și intensifice operațiunile, la nivel militar, dar și în ceea ce privește comunicațiile. Nu este clar dacă degradarea actualelor linii de comunicații din Ucraina este provocată intenționat de ruși sau reprezintă o consecință a războiului. Totuși, forțele militate ale lui Putin ar trebui să taie comunicațiile pentru a slăbi capacitățile ucrainene.
Specialiștii au mai observat o înmulțire a atacurilor cibernetice. Nu în cele din urmă, raportul subliniează temerea potrivit căreia Rusia se pregătește să utilizeze arme chimice în Ucraina, în special într-un oraș sau într-o zonă greu de ocupat.
Raportul exclude varianta ca Rusia să provoace în mod intenționat un incident nuclear la Cernobîl, deoarece acesta va avea un efect negativ și asupra rușilor.
Centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporijjea sunt conduse de personal ucrainean
Agenția rusă pentru energie atomică Rosatom a anunțat sâmbată că centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl și Zaporijjea (Zaporizhzhia) sunt conduse și gestionate de personalul ucrainean, anunță Sky News.
Acestea au fost preluate de forțele ruse, iar la sfârșitul săptămânii trecute a existat îngrijorarea că la Cernobîl – locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986 – s-au pierdut toate comunicațiile.
Potrivit Rosatom, la Cernobîl se restabilește o sursă de energie externă cu ajutorul specialiștilor ruși. Agenția a precizat că activitățile de asigurare a securității se desfășoară în coordonare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
În Ucraina există 15 reactoare nucleare în patru centrale nucleare, plus centrala de la Cernobîl, oprită.
AIEA a precizat anterior că opt reactoare sunt încă în funcțiune, deși la Zaporijjea au fost înregistrate unele daune, existând probleme cu livrarea de piese de schimb și cu personalul pentru reparații.