În condițiile în care Rusia a închis, temporar, robinetul de gaze spre Germania, amenințarea unei întreruperi definitive a devenit mult mai tangibilă. În Europa cresc temerile că Vladimir Putin, aflat în război deschis cu Occidentul din cauza invadării Ucrainei, nu va ezita să folosească arma energetică pentru a crea o pârghie asupra afacerilor și securității europenilor.
Washingtonexaminer subliniază că europenii se străduiesc acum să găsească noi surse de gaze, dar se izbesc de un obstacol greu de trecut, care, în final, i-ar putea aduce victoria lui Putin: ecologiștii.
Ecologiștii au început războiul
Compania olandeză ONE-Dyas a obținut acordul guvernului de a dezvolta un zăcământ de gaze în Marea Nordului, care ar putea începe să livreze 13 miliarde de metri cubi de gaze spre gospodăriile germane și olandeze până în 2024. Această cantitate ar reprezenta o picătură într-un ocean, fiind doar 10% din cantitatea de gaze importată de Germania din Rusia în 2021.
Dar poate fi o piesă dintr-un puzzle mai mare, care va include mai multe zăcăminte de gaze, importuri din Azerbaidjan și importuri de gaz lichefiat din Statele Unite.
După cum a relatat agenția Reuters, câteva organizații ecologiste olandeze și germane, printre care și cea numită „DUH”, au decis să dea în judecată autoritățile pentru a opri proiectul ONE-Dyas. Potrivit ecologiștilor, crearea unei noi infrastructuri energetice vine în contradicție cu angajamentele europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Construirea unei noi platforme în Marea Nordului va crea o nouă infrastructură, care va crește dependența noastră pe termen lung de combustibilii fosili”, a declarat purtătorul de cuvânt al uneia dintre organizații pentru Reuters.
Ce ar trebui să facă Germania, dar nu poate
Germania, care a făcut marea greșeală de a renunța la centralele nucleare, într-o panică nejustificată după dezastrul de la Fukushima, din 2011, ar trebui acum să-și restabilească această capacitate cât mai curând posibil, scrie Washingtonexaminer, adăugând însă că asta nu va fi posibil peste noapte. Așa că singurele alternative în acest moment rămân găsirea de noi surse de gaz natural sau arderea cărbunelui.
Energia este necesară pentru supraviețuire
Potrivit sursei citate, deși ecologiștii preferă să vadă Europa utilizând mai puțină energie, este clar că aceasta nu este o soluție. În primul rând, energia este necesară pentru supraviețuire. Evident, conservarea poate ajuta la reducerea decalajului, iar consumatorii pot fi convinși să economisească energia.
Așa va reuși Putin să iasă victorios din acest război
Prețurile gazelor au crescut deja. Dacă guvernele europene vor permite ca deciziile luate odată cu acest război să pună o povară și mai mare asupra consumatorilor de energie, s-ar putea să obțină rezultate pe care nu și le doresc. Putin ar putea ieși victorios din acest război dacă, în final, va reuși să întoarcă populațiile occidentale împotriva efortului de război prin forțarea prețurilor la energie la niveluri intolerabile.
Cu siguranță, scrie publicația, Putin va face tot ce îi stă în putere pentru ca asta să se întâmple, fie și finanțând unele dintre „grupările anti-fracking” despre care a vorbit în trecut fostul secretar de stat Hillary Clinton.