Undă de șoc la nivel internațional! Rusia ar putea utiliza arme nucleare dacă pierde în Ucraina
Decizia lui Vladimir Putin de a porni un conflict în Ucraina a generat unde de șoc pe toate continentele.
Cel mai mare risc pentru SUA și Europa este extinderea războiului. Deși Rusia ar pierde orice conflict convențional cu NATO, armele nucleare ar putea deveni cea mai mare amenințare. Din acest motiv, aliații au fost inițial precauți în sprijinirea Kievului, statele NATO fiind reticente în a trimite arme extrem de vizibile sau distructive, precum avioanele de război, scrie TheAmericanConservative.
Cu toate acestea, succesele timpurii ale Ucrainei, pe care nicio propagandă de la Kremlin nu le-a putut ascunde, au crescut cererile de ajutor ale Kievului și așteptările occidentale. Analiștii americani au estimat pierderi uriașe de personal și echipamente rusești. Din ce în ce mai mult, Ucraina și susținătorii ei vorbesc de posibilitatea victoriei.
Puține discuții obiective despre cursul conflictului. Domină perspectivele Kievului
Acest lucru ar fi ceea ce își doresc majoritatea americanilor și europenilor. Dar Sudul, inclusiv cea mai mare parte a Americii Latine, Africii și Asiei, a refuzat să se alăture sancțiunilor Occidentului anti-Moscova. Iar graba de a demoniza orice lucru rusesc, inclusiv scriitori, cântăreți, dirijori și sportivi, a avut ca efect închiderea unor surse de informare.
Giganții tehnologiei i-au suprimat nu doar pe propagandiștii ruși, ci și pe cei care nu susțineau acest război. De aceea, există puține discuții obiective despre cursul conflictului. Domină perspectivele Kievului, grupurile de reflecție acționând ca firme PR, iar jurnalişti de renume servesc și ei ca PR-iști pentru Ucraina.
Tentația de a sprijini și a favoriza Ucraina este evidentă. Dar denaturarea realității nu face nicio favoare țării. Afirmațiile greu de verificat privind succesele înregistrate de ucraineni riscă să umfle cu pompa așteptările și să provoace eșecuri viitoare.
Evaluare mai pesimistă
Unele voci avertizează că nu ar trebui să cădem în plasa unei deja planificate victorii a Kievului. Generalul de brigadă Erich Vad a oferit recent o evaluare mult mai pesimistă decât cea care domină acum presa occidentală: ”Rușii decid în mod predominant când, unde și cu ce forțe lovesc. Rușii merg încet în Donbas, pe un front lat de câțiva kilometri și obțin câștiguri în teritoriu. Pe lângă Mariupol, ei controleaza aici si celelalte centre urbane de la Marea Azov, și litoralul Mării Negre. Rușii sunt pur și simplu mult prea puternici în estul Ucrainei. Ei au supremația la sol și în aer, iar aceste lucruri trebuie recunoscute”.
Din punct de vedere militar-operațional, Ucraina are șansa de a câștiga la sfârșitul unui conflict de lungă durată doar dacă, pentru Rusia, costurile sunt prea mari. Adică așa cum s-a întâmplat cu Afganistanul pentru Occident. Sau cu Irakul pentru SUA. Dar prețul ar fi enorm de mare pentru Ucraina, care va ajunge o ruină.
A turna bani și arme într-un conflict extins este periculos și costisitor.
Continuarea războiului pe baza unor presupuneri false ar putea fi dezastruoasă. Banca Mondială a estimat că economia Ucrainei va scădea aproape la jumătate în acest an. Aproape 13 milioane de persoane, o treime din populație, au fost strămutate. Peste cinci milioane dintre aceștia sunt refugiați. Pierderile ucrainene sunt cu siguranță imense, deși estimările variază foarte mult. Nu ar fi surprinzător dacă bilanțul ar fi substanțial mai mare decât cel susținut de Kiev. Factorii politici occidentali ar trebui să acționeze mai curând pe baza faptelor decât a fanteziilor. A turna bani și arme într-un conflict extins în Ucraina este nu doar periculos, ci și costisitor.
Mai mult, extinderea războiului, care ar evidenția vulnerabilitățile militare rusești, ar crește presiunea asupra Moscovei pentru a utiliza arme nucleare și a preveni înfrângerea.