Rusia va pierde războiul! Anunțul făcut chiar acum. Un alt semn de slăbiciune pentru Putin

Un cunoscut istoric american este de părere că puterea politică a lui Vladimir Putin începe să slăbească. În mai multe mesaje publicate pe contul său de Twitter, Timothy D. Snyder, istoric american specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, spune că ”echilibrul care-l menține pe Putin la putere este pus în discuție de realitățile unui război imprevizibil și costisitor”.

Istoricul este de părere că liderul de la Kremlin a știut să țină pe toată lumea în ceață, dar acum taberele s-au întors și ”el însuși pare pierdut în ceața războiului”.

Timothy D. Snyder, cel care a scris și cartea ”Drumul spre nelibertate”, a notat pe pagina de socializare că ”acum auzim în mod regulat de la oameni în afară de Putin (de exemplu, fostul prim-ministru și președintele rus Dmitri Medvedev) despre semnificația războiului, consecințele catastrofale la care trebuie să se aștepte Ucraina și Vestul și așa mai departe. Acesta este un semn că Putin își pierde controlul”.

”De obicei, știrile unor astfel de declarații se concentrează pe conținutul lor. Este tentant să fii prins în propaganda rusă a fricii. Dar povestea reală este că oamenii, în afară de Putin, se simt acum autorizați să facă astfel de proclamații. Înainte de război, astfel de abordări erau întâlnite mai mai puțin”, arată istoricul.

Istoricul a explicat propaganda lui Vladimir Putin

Cunoscutul istoric a abordat în mesajele sale și propaganda președintelui rus, despre care spune că servește la câteva scopuri.

”La suprafață, arată loialitate față de Vladimir Putin. Într-un moment în care Rusia pierde, cea mai bună speranță pentru cei care vorbesc este să convingă Occidentul că Rusia este cumva de neoprit. Ceea ce nu este adevărat. La fel ca istoria SUA, istoria Rusiei este plină de înfrângeri în război”, notează Timothy D. Snyder.

Pe de altă parte, istoricul spune că ”propaganda este o pregătire retorică pentru o luptă pentru putere după căderea lui Putin”.

Ceea ce este surprinzător în mesajele istoricului și autorului american este faptul că acesta este de părere că afirmațiile drastice ale politicienilor ruși arată faptul că ei cred că Federația Rusă va pierde conflictul cu Ucraina.

”Nu sunt convins că Medvedev, care ani de zile a fost văzut ca o alternativa liberală a lui Putin, crede discursul antisemit, antipolonez și antioccidental pe care îl publică pe Telegram. El creează doar un profil care ar putea fi util mai târziu, la fel cum profilul lui de tehnocrat a fost odată util.

Un alt exemplu interesant este Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia de când l-a ajutat pe Putin să câștige cel de-al Doilea Război Cecen. Kadîrov comandă un fel de gardă personală înarmată care apare alături de armata rusă în războaiele sale străine”, scrie istoricul pe Twitter.

Armata rusă, un semn de slăbiciune pentru Putin

Prin mesajele publicate de istoricul american se mai arată că un alt semn de slăbiciune a liderului de la Kremlin este reprezentat de propria armată.

”Un alt semn de slăbiciune pentru Putin este însăși armata rusă. Argumentul dacă Rusia câștigă sau pierde poate fi formulat în termeni militari.

Armata rusă este ea însăși o sursă a puterii politice a lui Putin. Pretenția eternei sale invincibilități este un element consistent al propriei propagande a lui Putin.

Rușii ar putea crede că Rusia câștigă războiul. Eu nu cred asta, pentru că acolo, în lumea reală, pe teritoriul ucrainean, armata rusă înregistrează pierderi.

Armata rusă înregistrează pierderi de echipamente și ofițeri, care îi amenință integritatea ca instituție, ca să nu mai vorbim de capacitatea de a-și îndeplini multe alte misiuni dincolo de Ucraina”, se arată în mesajele acestuia de pe Twitter.