Executivul a aprobat vineri, 28 iunie, Ghidul Digitalizării
Executivul a aprobat, vineri, un memorandum cu tema „Ghidul Digitalizării – repere informative ale transformării digitale a serviciilor publice”. Ghidul Digitalizării este un cadru clar pentru trecerea administrației publice locale în online. Ghidul Digitalizării explică tehnologiile momentului. El se va concretiza într-un set de soluții IT pentru digitalizarea serviciilor publice ale primăriilor și consiliilor județene.
În acest an, se vor investi 50 de milioane de lei în digitalizarea a 1000 de primării și consilii județene în acest an pentru:
- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor şi consiliilor judeţene cu Ghişeul.ro, platforma de plăţi online a statului;
- dezvoltarea de interfeţe standardizate pentru dialogul cu cetăţeanul, site-uri care să fie simple şi accesibile prin câteva clickuri;
- securitate cibernetică;
- achiziţia echipamentelor IT pentru creşterea capacităţii administrative.
Banii vin din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Anul viitor, fondurile vor crește până la 200 de milioane de lei.
„Transformarea digitală din ministere şi autorităţi naţionale nu poate avea rezultate fără investiţii în digitalizare primăriilor şi a consiliilor judeţene. (…)
Am găsit soluții pentru a investi simultan în transformarea digitală a României la nivel local și central. Mulțumesc echipei din #MCID pentru munca depusă și în special secretarului de stat Bogdan Dumea. Misiunea noastră e să trecem de la statul pe telefon la Statul Român pe telefon, la un click distanță!”, a scris, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, pe Facebook.
Executivul sprijină tranziţia administraţiilor locale către servicii publice electronice
Prin acest memorandum, Guvernul României sprijină tranziţia administraţiilor locale către servicii publice electronice, punând la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice locale un ghid al transformării digitale a serviciilor publice.
El poate fi folositor în egală măsură şi autorităţilor publice centrale pentru simplificării accesului cetăţenilor români la serviciilor publice şi îmbunătăţirii serviciilor publice digitale oferite, în concordanţă cu potenţialul actual al tehnologiei informaţiei. Ghidul Digitalizării are un rol informativ.
El oferă instituţiilor publice soluţii tehnice deja existente, exemple de bune practici şi alte detalii de interes privind serviciile publice digitale şi pentru facilitarea înţelegerii cadrului legislativ în domeniu.
Ghidul Digitalizării va fi actualizat periodic
Va fi administrat de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) şi de Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Va fi folosit o platformă de tip wiki, ce va permite actualizarea conţinutului ghidului de către entităţile interesate să contribuie şi să îmbunătăţească periodic recomandările în domeniul digitalizării serviciilor publice. Ghidul Digitalizării va fi actualizat periodic pentru a reflecta evoluţiile tehnologice şi schimbările legislative.