Parlamentul European şi Consiliul au decis că este momentul să se renunţe la obligativitatea vizei pentru kosovarii care doresc să vină în UE pentru sejururi scurte. Anunțul a fost făcut, miercuri, de cele două instituţii. Acordul nu a fost, încă, oficializat. Acesta prevede ca cel mai târziu de la 1 ianuarie 2024 titularii de paşapoarte emise de Kosovo să fie scutiţi de viză pentru sejururi în UE de cel mult 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile.
Kosovo este singurul din cele şase state din Balcanii de vest care nu beneficiază încă de un astfel de regim.
„În sfârşit kosovarii vor putea merge în vacanţă în UE, îşi vor putea vizita familia şi vor putea face călătorii de afaceri fără a trebui să ceară vize. Este un moment foarte important pentru viitorul lor european”, a declarat raportorul parlamentar Thijs Reuten, conform AFP.
Kosovo vrea să aderare la Uniunea Europeană
Acordul intervine în ziua în care autorităţile kosovare au anunţat semnarea unei cereri oficiale de obţinere a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, aminteşte France Presse.
În urmă cu câteva zile, liderii politici kosovari au cerut, în mod oficial, aderarea Kosovei la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de preşedinta kosovară Vjosa Osmani, de premierul Albin Kurti şi de preşedintele parlamentului de la Priștina, Glauk Konjufca.
„Astăzi este o zi istorică. Este un moment istoric. Facem pasul decisiv către împlinirea visului nostru, apropiindu-ne cu încă un pas de UE. Pentru Kosovo, nu există alternativă.”, a susţinut, atunci, Vjosa Osmani.
Cinci state ale UE nu recunosc independenţa provinciei
În același timp, Glauk Konjufca, le-a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să sprijine „în unanimitate” acest „prim pas oficial în drumul către aderarea la UE”.
Este important de amintit, în acest context, că alte cinci state membre ale Uniunii Europene – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în anul 2008. Acest fapt îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidată la UE.
Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat, anterior, că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va profita în acest sens de ajutorul statelor membre UE care nu recunosc independenţa Kosovo.