S-a aprobat reorganizarea ANAF
Joi, Executivul a dat aprobarea pentru reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Guvernul a continuat procesul de reorganizare cu patru instituţii guvernamentale, adoptând un pachet de hotărâri în acest sens.
El a menționat că Ministerul Finanțelor, ANAF, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților au fost reorganizate conform prevederilor Legii 296/2023, care vizează asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
„Guvernul a continuat procesul de reorganizare cu patru instituţii guvernamentale, un pachet de hotărâri fiind adoptate în acest sens. Cele patru instituţii sunt Ministerul Finanţelor, ANAF, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Acestea au fost reorganizate în concordanţă cu Legea 296/2023 pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”, a declarat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Câți bani s-au dat?
El a menționat că sunt vorba despre aproape 33 de milioane de lei destinate finalizării proiectelor vamale la frontieră și casării scanerelor vechi.
De asemenea, a precizat că aproximativ 65 de milioane de lei credite de angajament și peste 30 de milioane de lei credite bugetare au fost aprobate prin Hotărârea Ministerului Finanţelor de astăzi, pentru operaţionalizarea sistemului e-Sigiliu introdus de Guvern. Obiectivul este de a verifica trasabilitatea transporturilor rutiere.
”La Ministerul Finanţelor, vor merge fonduri suplimentare, în principal pentru pregătirea noii infrastructuri necesare pentru combaterea fraudei vamale şi evaziunii fiscale. Vorbim despre aproape 33 de milioane de lei pentru finalizarea proiectelor vamale la frontieră şi casarea scanerelor vechi”, a spus Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern. El a precizat că, de asemenea, aproape 65 de milioane de lei credite de angajament şi peste 30 de milioane lei credite bugetare, primite prin Hotărârea aprobată astăzi de Ministerul Finanţelor, sunt destinate pentru operaţionalizarea sistemului e-Sigiliu, introdus de Guvern pentru a verifica trasabilitatea transporturilor rutiere.
Se continuă procesul de reorganizare
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va continua procesul de reorganizare care implică:
- Ministerul Finanţelor
- ANAF
- şi alte instituţii guvernamentale
El a exprimat speranţa că în viitoarele şedinţe vor fi prezentate câte două propuneri de reorganizare pentru fiecare minister, în vederea finalizării procesului până la sfârşitul lunii curente.
Premierul speră ca fiecare viitoare ședință va avea două ministere care vor prezenta planurile lor de reorganizare. Se are în vedere finalizarea întregului proces până la sfârșitul lunii.
”Continuăm astăzi procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale din subordinea acestui minister”, a spus premierul în şedinţa Executivului.
În aprilie, șeful Executivului a declarat că nouă din cele 20 de instituții centrale ale Guvernului și-au redus deja structura de personal. El intenționează să accelereze procesul cu celelalte ministere pentru a respecta termenul asumat. Acesta este de 30 iunie.
”Vom mări ritmul astfel încât, până la finalul lunii iunie, să finalizăm acest proces la nivelul tuturor ministerelor”, a mai spus Ciolacu.
Tot în aprilie a fost aprobată și reorganizarea Ministerului Dezvoltării.