Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru construcţia gazoductului South Stream, o nouă sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeană, potrivit Bloomberg.
Cu 132 de voturi pentru şi 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii să construiască un gazoduct chiar dacă nu are licenţele necesare pentru a-l opera. ”Scopul acestui amendament este să dea un impuls South Stream şi să arate Rusiei că Ungaria ia în serios acest proiect”, a spus Attila Holoda, expert în domeniul energiei, citat de Agerpres. Săptămâna trecută, directorul principalei companii ungare implicate în proiectul South Stream declara că Ungaria ar putea demara în următoarele şase luni lucrările de construcţie la secţiunea din conducta South Stream de pe teritoriul său şi să finalizeze proiectul în 2017.
Compania de stat MVM deţine 50% din acţiunile companiei mixte responsabilă pentru secţiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealaltă jumătate fiind deţinută de Gazprom. Compania mixtă nu are însă licenţa necesară pentru construcţia şi operarea conductei, conform aceleiași surse.
South Stream este un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc în Europa, ocolind însă Ucraina. Ungaria vrea să urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveşte de rezistenţa exprimată de Comisia Europeană, care consideră că proiectul South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale. ”Orban testează limitele Uniunii Europene prin sprijinirea Rusiei. Însă Uniunea Europeană a oprit Bulgaria şi ne va opri şi pe noi”, a declarat analistul ungar Andras Deak.
În luna august a acestui an, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Vasil Shtonov, a cerut grupului energetic naţional Bulgarian Energy Holding (BEH) să suspende toate operaţiunile în legătură cu gazoductul South Stream până când acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene.
Decizia autorităţilor de la Sofia vine la aproximativ o lună după ce Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.
Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două – spre nord, prin Serbia, Ungaria şi Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei. Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% şi Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa), cu câte 15%.