Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 – 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.
„Comisia de validare îşi începe de îndată activitatea în condiţiile articolelor 6 şi 10 ale Regulamentului Senatului şi se va întruni în Sala Avram Iancu. Potrivit articolului 9 din Regulamentul Senatului, Comisia de validare întocmeşte un raport în care nominalizează senatorii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor cu motivarea propunerilor de invalidare. Senatul se va întruni pentru dezbaterea raportului prezentat de preşedintele Comisiei de validare. Invit colegii din Comisia de validare să înceapă activitatea. Până atunci vă propun o pauză de trei ore”, a transmis preşedintele de şedinţă, social-democratul Ion Prioteasa.
Cei 15 membri ai comisiei sunt următorii:
- PSD – Eugen Dogariu, Bogdan-Constantin Matei, Liviu-Lucian Mazilu, Radu-Ştefan Oprea, Liliana Sbârnea;
- PNL – Claudia-Mihaela Banu, Cristian-Augustin Niculescu-Tâgărlaş, Nicoleta Pauliuc, Laura-Iuliana Scântei;
- USR PLUS – Gheorghiţă Mândruţă, Cosmin-Marian Poteraş, Elena-Simona Spătaru;
- AUR – Diana Şoşoacă Ivanovici, Cristian-Sorin Mateescu;
- UDMR – Karoly Zsolt Csaszar.
Configuraţia politică a forului legislativ
Comisia de validare a mandatelor de senator a fost constituită luni de plen, parlamentarii fiind de acord în unanimitate cu propunerile făcute de fiecare formaţiune, având în vedere configuraţia politică a forului legislativ.
Senatul este considerat legal constituit după validarea a două treimi din mandate şi după depunerea jurământului de către parlamentari. Senatorii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.
După constituire, se aleg preşedintele acestui for legislativ şi ceilalţi membri ai Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare şi se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configuraţiei politice.
În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleşi 136 de senatori. PSD deţine 47 mandate, iar PNL – 41, Alianţa USR PLUS – 25, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 şi UDMR – 9.