Noua centrală de la Mintia, din Hunedoara, a primit acordul de mediu. Proiectul de 1,4 miliarde de euro ar urma să fie realizat până în anul 2026.
Centrala de la Mintia a primit acordul de Mediu
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că noua Centrală de la Mintia, din județul Hunedoara, a primit acordul de mediu. Cu o capacitate de producție de 1.700 de MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție până în prezent. Investiția estimată la 1,4 miliarde de euro urmează să fie finalizată până în 2026.
”Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara (APM) a emis Acord de Mediu, pentru construirea noii centrale electrice pe gaz de la Mintia, din judeţul Hunedoara, considerată cel mai mare obiectiv industrial din România, având în vedere investiţia estimată la 1,4 miliarde de euro, care ar urma să fie realizată până în anul 2026”, anunţă ANPM.
Conform declarațiilor directorului executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, datorită capacității de producție de 1.700 de MW, acest proiect este considerat cel mai mare obiectiv industrial din România de la Revoluție și până în prezent.
Se speră că zona va crește economic
Reprezentanta APM Hunedoara speră că noua schimbare va aduce beneficii semnificative zonei, în special datorită tranziţiei către utilizarea gazului metan în locul cărbunelui ca sursă de combustibil.
Ea a subliniat că, deşi gazul metan este tot un combustibil carbonic și va avea un impact asupra schimbărilor climatice, eliminarea altor poluanţi precum praful şi oxizii de sulf va contribui la reducerea problemelor. În ceea ce priveşte procesul de autorizare, a menţionat că, pe lângă respectarea legislaţiei privind evaluarea impactului asupra mediului, biodiversităţii şi sănătăţii populaţiei, au fost necesare consultări şi cu Ungaria şi Serbia, ambele exprimându-şi susţinerea pentru proiect. Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul ceremoniei de înmânare a Acordului de Mediu către Mass Global Energy, compania care deţine în prezent Termocentrala Mintia, eveniment la care a fost prezent şi prefectul judeţului, Doris Visirin.
„Să sperăm că va face mult bine zonei, în primul rând pentru că se schimbă combustibilul. Nu va mai arde cărbune, ci gaz metan, iar impactul asupra schimbărilor climatice va exista şi în acest caz, pentru că gazul metan tot carbon este, dar vor fi eliminate celelalte noxe care provocau probleme: praful şi oxizii de sulf. Din punct de vedere al muncii de autorizare, pe lângă aplicarea legislaţiei de evaluare a impactului asupra mediului, asupra biodiversităţii sau sănătăţii populaţiei, am fost nevoiţi să ne consultăm şi cu Ungaria şi Serbia, ambele exprimându-şi susţinerea pentru proiect”, a afirmat reprezentanta APM Hunedoara, la ceremonia de înmânare a Acordului de Mediu, către Mass Global Energy, compania care deţine în prezent Termocentrala Mintia, la care a participat şi prefectul judeţului, Doris Visirin.