Uniunea Europeană a condamnat vineri, 5 mai, campania de atacuri cibernetice. O reacție a venit și de la Consiliul Atlanticului de Nord, organismul de luare a deciziilor în NATO. Autoritatea s-a declarat dispus să acţioneze în faţa acestor ameninţări.

Aliații NATO s-au declarat solidari cu Germania

Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a transmis și el un mesaj. El a subliniat că UE „este hotărâtă să folosească o serie de măsuri pentru a preveni, a descuraja şi a răspunde comportamentului rău intenţionat al Rusiei în spaţiul cibernetic”, conform AFP.

La rândul lor, aliații NATO au subliniat că sunt solidari cu Germania.

„Suntem solidari cu Germania după campania cibernetică rău intenţionată împotriva unui partid politic, în acest caz Partidul Social Democrat din Germania, şi cu Republica Cehă după activităţile cibernetice rău intenţionate împotriva instituţiilor sale”, au indicat aceștia.

Ei au precizat clar că sunt „hotărâţi să folosească capacităţile necesare pentru a descuraja, a apăra şi a contracara întregul spectru de ameninţări cibernetice pentru a se sprijini reciproc, inclusiv luând în considerare răspunsuri coordonate”.

Aliaţii au subliniat că Germania şi Republica Cehă au atribuit responsabilitatea pentru activităţile cibernetice rău intenţionate în ţările lor grupării APT28, sponsorizat de Rusia, în special Direcţia Principală de Informaţii a Statului Major General al Rusiei (GRU).

Aceştia şi-au exprimat în continuare îngrijorarea că acelaşi actor a vizat alte entităţi guvernamentale naţionale, operatori de infrastructură critică şi alte entităţi din cadrul Alianţei, inclusiv în Lituania, Polonia, Slovacia şi Suedia.

„Condamnăm energic activităţile cibernetice rău intenţionate care urmăresc să submineze instituţiile noastre democratice, securitatea naţională şi societatea noastră liberă”, au subliniat ambasadorii aliaţi în declaraţia lor.

Aceste activităţi cibernetice rău intenţionate, au spus ei, evidenţiază faptul că „spaţiul cibernetic este în dispută în orice moment”.

„Actorii ameninţărilor cibernetice caută în mod constant să destabilizeze Alianţa”, au subliniat aceştia.

NATO
Steagul NATO / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ţările aliate au dat asigurări că rămân angajate să contracareze ameninţarea cibernetică substanţială

Ţările aliate au dat asigurări că rămân angajate să contracareze ameninţarea cibernetică substanţială, continuă şi în creştere, care poate afecta chiar şi sistemele democratice şi infrastructurile critice, au avertizat ei.

„Promovăm un spaţiu cibernetic liber, deschis, paşnic şi sigur”, au subliniat aceştia şi au cerut tuturor ţărilor, inclusiv Rusiei, să îşi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale privind dreptul internaţional şi de a acţiona în cadrul unui comportament responsabil al statului în spaţiul cibernetic, aşa cum afirmă toţi membrii Naţiunilor Unite.

Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a transmis și ea un mesaj. Ea a denunţat vineri că Rusia se află în spatele unui atac cibernetic înregistrat anul trecut împotriva Partidului Social Democrat din Germania (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi a ameninţat cu „consecinţe”.

Praga a fost în mod repetat ţinta unor atacuri cibernetice

La rândul său, Ministerul de Externe ceh a declarat vineri că Praga a fost în mod repetat ţinta unor atacuri cibernetice. Ele ar fi orchestrate de un grup cu legături cu serviciile militare ruse de informaţii.

„Unele instituţii cehe au fost ţinta unor atacuri cibernetice care exploatează o vulnerabilitate necunoscută anterior în Microsoft Outlook din 2023”, a spus ministerul într-un comunicat.