Ce planuri au guvernanţii cu privire la situaţia delicată de pe piaţa energiei?
Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, a explicat că, din punctul său de vedere, în România ar trebui să existe un preţ unic la energie, astfel încât să poată fi construit un buget sustenabil la nivelul ţării.
Marcel Ciolacu: Cu certitudine, 75% din inflaţie este influenţată din cauza preţului la energie. Vom plăti preţ unic?
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Constanţa, Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnalişti dacă există o înţelegere în coaliţia de guvernare cu privire la creşterea pensiilor. Liderul PSD a replicat că, înainte de acest lucru, trebuie să se definitiveze ordonanţa pe energie şi jalonul din PNRR privind pensiile speciale.
Marcel Ciolacu a explicat că şi-ar dori ca preţul la energie să fie unic în România, undeva în jurul a valorilor de 0,68 – 0,81 lei/kW.
„Cred că am fost destul de explicit şi am încheiat odată acest talcioc care a devenit procentul de creştere a pensiilor. Cu toţii ne dorim să creştem pensiile sustenabil şi astfel încât să nu creăm un dezechilibru factorului economic şi în loc să ajutăm să facem mai mult rău.
Cu certitudine, 75% din inflaţie este influenţată din cauza preţului la energie, cu certitudine toate soluţiile pe care le vom lua la ordonanţa pe energie 119 vor duce la scăderea preţului pe energie.
Eu îmi doresc un preţ unic pentru toată lumea, de unde venim şi rămânem în aceiaşi parametri de 0,68, 0,81, dar în momentul acela avem ceva clar şi putem construi un buget sustenabil pe programe. (…)
Dacă vrem să rămânem în zona ridicolului şi aruncăm doar ştiri de presă fără să avem nicio logică instituţională şi fără să avem argumente foarte clare şi fundamentarea acestor măsuri, nu am nimic împotrivă. Eu v-am spus cum gândesc eu”, a afirmat, marţi, Marcel Ciolacu.
Criza energetică ne-ar putea afecta chiar până în aprilie 2025. Guvernul lucrează la măsuri de sprijin
Preşedintele PSD a continuat afirmând că 80% din energia produsă în ţara noastră ar trebui să intre pe zona de reglementare. „Suntem una dintre ţările care avem producţie de energie (…) nu trebuie să ne batem joc de acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu.
„Îmi pare rău că se continuă o discuţie şi o dispută pe procentul de mărire a pensiilor. Cred că, în primul şi în primul rând, dacă ne referim strict la pensii, trebuie să vorbim de principii.
Din punctul meu de vedere, în primul rând trebuie să închidem ordonanţa pe energie şi îmi menţin părerea că 80% din energia produsă în România trebuie să intre într-o zonă de reglementare, pentru că noi suntem una dintre ţările care avem producţie de energie, aşa ne-au lăsat părinţii noştri şi nu trebuie să ne batem joc de acest lucru.
După ce am încheiat, clar, predictibil, pe o perioadă determinată, din punctul meu de vedere, în primă etapă de doi ani de zile, până în aprilie 2025, astfel încât să prindem toată perioada care se anunţă mai complicată în ceea ce priveşte criza energetică”, a mai afirmat preşedintele PSD, aflat la Constanţa, potrivit Agerpres.
Ce mai trebuie rezolvat urgent înainte să poată fi stabilit procentul cu care cresc pensiile în România?
Liderul social-democrat a mai transmis că, după ce se va închide şi jalonul din PNRR referitor la pensiile speciale, se va putea stabili în mod clar care este procentul şi întreg calendarul de creştere a pensiilor din România.
„Pe urmă, trebuie să închidem jalonul din PNRR cât mai repede în ceea ce priveşte pensiile speciale. După ce am închis şi avem nişte socoteli foarte clare, cu cât venim şi compensăm la energie atât pentru zona vulnerabilă, dar şi consumatorii casnici, cât şi în zona de IMM-uri, industrie alimentară şi chiar marii consumatori să aibă predictibil un preţ pe următorii 2 ani de zile.
Pe urmă, închidem şi vedem ce economii facem venind cu o anumită impozitare, din punctul meu de vedere, la pensiile speciale şi atunci putem avea întreg tabloul şi vom veni cu procentul de majorare a pensiilor”, a mai declarat marţi, 1 noiembrie, Marcel Ciolacu.