Controlul a avut loc în week-end, când pescarii se adună pe malurile apelor. Alături de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu, la acțiune a luat parte reprezentantul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultura, precum și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Pescarii, amendați fără milă

Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu au declarat că, ținând cont de Planul Comun de Acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, și în baza Ordinului nr. 23/297/28.01.2025,  care reglementează perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, au desfășurat o acțiune de control pe Lacul de acumulare Oașa, având ca scop combaterea braconajului piscicol în perioada de prohibiție. În urma acestei acțiuni, au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale.

”Ținând cont de Planul Comun de Acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, în baza Ordinului nr. 23/297/28.01.2025 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale, am efectuat o acțiune de control pe Lacul de acumulare Oașa, în vederea combaterii braconajului piscicol în perioada de prohibiție.

Urmare acestei acțiuni au fost aplicate un număr de șapte sancțiuni contravenţionale în cuantum de 8.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale”, au informat oficialii Gărzii de Mediu Sibiu.

Atenție la prohibiții!

Reamintim că până în data de 31 martie pescuitul la păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel și păstrăvul curcubeu a fost interzis. De asemenea, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, începe perioada de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești în habitatele piscicole naturale.

Autoritățile anunță că acțiuni de control se vor desfășura și în perioada următoare.

Păstrăvul este cel mai relevant pește din zonele montane ale României, el fiind un pește răpitor de apă dulce. De obicei, dimensiunile unui păstrăv indigen ajung undeva la 30 de cm iar greutatea sa variază undeva între 600 de grame și chiar 1,6 kilograme.

Bineînteles, există și excepții remarcabile, iar cel mai greu păstrăv găsit în România a avut o greutate de zece kilograme. Durata de viață a păstrăvului este undeva între 10 și 12 ani.