Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit, joi seara, despre ce vor avea şi ce nu vor avea voie românii să facă în perioada Sărbătorilor de iarnă şi a Revelionului.
Arafat a precizat că se vor menţine restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, însă în noaptea de Revelion oamenii vor avea voie să iasă în stradă, lângă casa sau blocul în care locuiesc. Totuşi, şeful DSU a recomandat să se evite interacţiunile cu alte persoane în acel moment.
„Nu vor fi festivităţi, cum au fost în alţi ani, în centru sau cu sute de oameni care să se întâlnească pentru acest moment. Sper că populaţia o să înţeleagă, chiar dacă sunt convins că o să fie comentarii în acest sens, să înţeleagă că acest lucru are importanţă în prevenirea răspândirii acestui virus, în speranţa că asta va fi singura dată în care vom face aşa ceva şi că la anul totul să se întoarcă cât mai aproape de normalitate.
Petrecerile de Anul Nou în stradă cu sute sau mii de oameni, interzise
Cei care nu respectă regulile, cei care vor ieşi (în noaptea de Revelion – n.red.) şi vor intra în contact cu mai multe persoane, se pun pe ei şi pe membrii familiilor lor în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni, putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând anumite reguli, astfel încât să ne fie mai uşor şi să nu intrăm după asta la regrete când vedem că bunica sau bunicul s-a îmbolnăvit, a ajuns la Terapie Intensivă sau chiar l-am pierdut, în urma acestor acţiuni”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
“Gândiţi-vă că situaţia încă nu este sub control şi nu suntem într-o scădere sau o descreştere consistentă a numărului cazurilor”, a mai explicat Arafat.
Despre tăiatul porcului, secretarul de stat a afirmat că nu este “scris nicăieri” că această activitate este interzisă, dar a sfătuit să se evite mersul cu colindul.
“Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie – şi o înţeleg perfect, o înţelegem cu toţii perfect -, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a mai precizat Raed Arafat.
Ce spunea recent Raed Arafat despre vaccinarea împotriva COVID-19?
„Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze printr-o informare corectă și transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară și pe convingere. Rolul nostru este de a convinge cât mai mulți”, a declarat Raed Arafat la Digi 24 în urmă cu câteva zile. Șeful DSU a subliniat că este de acord cu vaccinarea publică dacă acest lucru va încuraja și alți oameni.
Raed Arafat a fost întrebat dacă ar fi moral și legal ca un angajator să ceară angajatului să se vaccineze pentru a veni la muncă. Conform răspunsului oferit, este o problemă complicată, care comportă aspecte juridice și de altă natură.
„Un angajator poate să ajungă la concluzia că dacă nu te-ai vaccinat, atunci poate că trebuie să respecți anumite restricții, mai mult decât colegii tăi care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil. Depinde câți s-au vaccinat în firma respectivă, depinde de natura activității firmei, cum este acțiunea în firmă, așa că n-am să răspund la această întrebare, pentru că incumbă foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot să le discut acum”, a spus șeful DSU.
Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca