Este vorba despre proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, determinate de efectele negative generate în plan economic de epidemia COVID-19.
În plenul Camerei Deputaților, au votat „pentru” 199 de deputaţi, 89 au votat „împotrivă”, iar trei s-au abţinut.
Pe de altă parte, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că liberalii vor ataca legea la Curtea Constituţională.
Acest lucru va fi interzis
Odată cu intrarea în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.
„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai spune proiectul.
Proiectul a fost adoptat de Senat iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Avertismentul Asociației Administratorilor de Fonduri din România
Asociația Administratorilor de Fonduri din România atrăgea atenția că adoptarea proiectului este o decizie care riscă să afecteze pe termen mediu și lung dezvoltarea pieței de capital, dar și întreg procesul de revenire și dezvoltare a economiei românești la nivel micro și macro.
În plus, măsura pare arbitrară, în condițiile în care Bursa de la București se află în plin proces de trecere la statutul de piață emergentă, transfer ce reprezintă o recunoaștere implicită a dezvoltării pieței de capital în ultimii 25 de ani.
Adoptarea unui astfel de act normativ ar putea avea ca efect compromiterea îndeplinirii acestui obiectiv susținut public de reprezentanții statului român și ar anula efortul conjugat din ultimii ani al tuturor actorilor implicați (bursă, companii, autorități, investitori).