Update:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat necesitatea acestei măsuri, argumentând că infrastructura pentru tratarea dependenței de droguri în România este practic inexistentă.

Gorghiu a evidențiat rolul Partidului Național Liberal (PNL) în inițierea și susținerea constantă a măsurilor legislative pentru combaterea drogurilor, menționând că, dintre cele trei propuneri legislative inițiate împreună cu colegii liberali, două au devenit deja legi: Registrul traficanților de droguri și Legea 2 Mai.

Ministrul a adăugat că îndeamnă pe toți cei care au nevoie de ajutor să nu amâne acest pas important spre vindecare și și-a exprimat bucuria că inițiativa a fost adoptată chiar de Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri.

Proiectul prevede înființarea unor centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.

„PNL este singurul partid care se preocupă constant de combaterea drogurilor şi de îmbunătăţirea legislaţiei în acest domeniu. Reamintesc că, dintre cele trei propuneri legislative iniţiate împreună cu colegii liberali, două sunt deja legi în vigoare: Registrul traficanţilor de droguri şi Legea 2 Mai.

Astăzi, Parlamentul a adoptat şi cel de-al treilea proiect, care prevede înfiinţarea unor centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov.

Aceste centre vor funcţiona sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi vor fi acreditate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, conform standardelor internaţionale în domeniul recuperării persoanelor dependente de droguri”, a scris Alina Gorghiu.

Știrea inițială:

Vor fi înființate centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri

Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege care completează articolul 22 din Legea 143/2000, referitoare la prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Proiectul propune înființarea unor centre specializate pentru dezintoxicarea și recuperarea dependenților de droguri, oferind un cadru legal și funcțional pentru aceste instituții. Aceste centre vor fi organizate în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, conform Legii nr. 315/2004. Centrele vor avea personalitate juridică și vor funcționa sub autoritatea Ministerului Sănătății.

Finanțarea se va face în proporție de 50% din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, și 50% din bugetele autorităților publice locale, sau din fonduri europene. Centrele vor fi acreditate de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform standardelor internaționale.

droguri
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului

Pe lângă proiectul de lege privind înființarea centrelor de dezintoxicare, Senatul a adoptat tacit luni un proiect de lege care prevede modificări semnificative în Legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Termenul pentru actualizarea listei substanțelor aflate sub control național va fi redus de la 6 luni la maximum 3 luni, de la înaintarea propunerii de modificare.

Infracțiunile legate de droguri de risc vor fi pedepsite cu închisoare între 5 și 15 ani, iar infracțiunile legate de droguri de mare risc vor fi pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani.

Punerea la dispoziție a unui loc pentru consumul ilicit de droguri sau tolerarea consumului ilicit în astfel de locuri va fi pedepsită cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Pedepse mai dure pentru infracțiunile legate de drogurile de risc

Administrarea de droguri de mare risc în afara condițiilor legale va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 5 ani, iar furnizarea de inhalanți chimici toxici unui minor va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Persoanele care îndeplinesc funcții publice și facilitează traficul și consumul de droguri vor fi sancționate cu pedepsele prevăzute pentru aceste fapte, cu limitele speciale majorate cu jumătate.

Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani. Drogurile și bunurile implicate în infracțiuni vor fi confiscate, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul va fi obligat să plătească echivalentul lor în bani.