Veste bună pentru cei cu centrale de apartament! Guvernul anunțat chiar acum. Se aplică în toată țara
Veste bună pentru cei care au centrale termice de apartament. Aceștia vor beneficia, în 2022, de prețul plafon pe întreg consumul de gaze naturale, asta în contextul în care, anul trecut, ei au trebuit să se încadreze într-un anumit plafon maxim de consum pentru a beneficia de această plafonare.
„La gaze naturale, 31 de bani rămâne același preț pentru populație pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat, ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus. În iarna trecută populația avea un plafon, dacă vă aduceți aminte de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum.
Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum.
De altfel, la gaze naturale, pentru populație prețul este reglementat, producătorii au obligația să vândă gazul natural furnizorilor de clienți casnici cu 150 de lei pe megawatt și, de asemenea, este plafonat și este reglementat și pentru producția de energie termică la același preț pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic, vorbim de același preț de 37 de bani pe kilowatt, pentru cei care…. sunt aceleași condiții ca în ordonanța 27, consumă până în 50.000 de megawați anual”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Impactul bugetar al măsurii de compensare și plafonare a prețurilor este de un miliard lunar
Ministrul Finanțelor a precizat că impactul bugetar al măsurii de compensare și plafonare a prețurilor este de un miliard pe lună, asta după ce i s-a pus o întrebare în acest sens.
„Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuţia pe care am impus-o”, a declarat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.
Ministrul a precizat că prin crearea acestui Fond de Tranziție Energetică este descurajată formarea unor prețuri crescute.
„Am stabilit introducerea unei contribuţii, care o să fie achitată de producătorii de energie electrică. O să fie o contribuţie la un fond. O să faciliteze plata deconturilor de către minister. Lucrurile intră în normalitate: Se descurajează în acest fel mai ales în zona de traderi formarea unor preţuri în creştere, mult departe faţă de costul de achiziţie de pe piaţă. Împreună cu acel plafon maxim de decontare, lucurile intră în normalitate şi în România. Se va vedea în săptămâniile următoare”, a explicat ministrul de Finanţe.
Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică se va calcula până la data de 25 a lunii următoare
Actul normativ arată că această contribuție „la Fondul de Tranziţie Energetică se va calcula, declara şi plăti de către vânzător lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează. Sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică se vor plăti într-un cont distinct de disponibil în lei deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului”.