Legea privind plafonarea dobânzilor pentru IFN-uri intră în vigoare din 11 noiembrie

Începând cu 11 noiembrie 2024, Legea 243/2024 va intra în vigoare, aducând noi reglementări în activitatea Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN-uri) și a recuperatorilor de creanțe, în scopul protejării consumatorilor de practici abuzive.

Această lege introduce plafonarea dobânzilor și stabilește un cadru mai strict și transparent pentru funcționarea acestor entități.

Sunt limitate dobânzile pentru creditele de consum și ipotecare

Conform legii, dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele de consum de la IFN-uri nu poate depăși „cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”. În cazul creditelor ipotecare destinate investițiilor imobiliare, plafonul este de „8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare a BNR”.

Pentru creditele de consum de până la 5.000 de lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, iar valoarea totală pe care consumatorul trebuie să o plătească nu poate fi mai mare de dublul valorii împrumutate. Aceasta reprezintă o măsură esențială pentru protejarea consumatorilor de dobânzile excesive și costurile ascunse.

Care este procedura de reducere a dobânzilor excesive la IFN-uri

În situația în care dobânda aplicată depășește limitele legale, consumatorul are dreptul să solicite reducerea dobânzilor. Cererea poate fi adresată fie pe cale amiabilă, fie judecătorească, sau printr-o entitate de soluționare alternativă a litigiilor.

Creditorul este obligat să răspundă consumatorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării și să propună revizuirea contractului în funcție de situația financiară a consumatorului, respectând gradul maxim de îndatorare.

Reglementări noi pentru recuperatorii de creanțe

Legea introduce reguli clare și pentru recuperatorii de creanțe, entități care achiziționează creditele neperformante de la bănci și IFN-uri. În trecut, consumatorii erau supuși unor practici abuzive, inclusiv perceperea unor costuri suplimentare sau amenințări cu executarea silită. Acum, recuperatorii de creanțe sunt obligați să informeze în scris debitorul că au cumpărat creanța și să nu perceapă alte sume decât cele existente în cuantumul creanței la momentul cesionării.

Totodată, cuantumul creanței trebuie să includă toate costurile, cum ar fi dobânda, dobânda penalizatoare, comisioanele și alte taxe, iar acestea trebuie prezentate defalcat consumatorului. Sumele nu pot depăși valoarea stabilită la momentul cesiunii, iar orice alte costuri de recuperare nu pot fi adăugate ulterior.