OMV Petrom are parte de o lovitură din partea autorităților de la București. Camera Deputaților a votat o lege importantă. Despre ce este vorba?
Compania OMV Petrom va fi obligată să plătească taxa de solidaritate nou implementată pentru firmele din sectorul energetic, legea care introduce această taxă fiind adoptată astăzi, 3 mai, de Camera Deputaților. Legea a primit 182 de voturi ”pentru”, 38 ”împotrivă” și 44 de abțineri.
Legea adoptată recent a implementat o taxă de solidaritate pentru firmele care se ocupă cu producția de țiței, gaze naturale, petrol, bunuri de cocserie și produse obținute din rafinarea petrolului.
OMV Petrom trebuie să plăteasca taxa de solidaritate către statul român
În consecință, OMV Petrom este obligată din punct de vedere legal să plătească taxa de solidaritate către statul român.
Având în vedere că, în 2022, compania a procesat 4,241 milioane de tone de țiței, se estimează că OMV Petrom ar trebui să remită 1,48 miliarde de lei la bugetul de stat.
Taxă fixă de 350 de lei pe tona de țiței
Modificările recente presupun eliminarea completă a taxei de solidaritate de 60% pe profiturile excedentare. În locul acesteia, a fost aplicată o taxă fixă de 350 de lei pe tona de țiței prelucrat în rafinării.
Veniturile generate de taxa de solidaritate vor fi utilizate pentru a oferi ajutor financiar gospodăriilor vulnerabile și întreprinderilor energointensive. În plus, fondurile vor sprijini dezvoltarea autosuficienței energetice și proiectele care vizează reducerea consecințelor negative ale crizei energetice.
Unele companii scapă de plata taxei de solidaritate
Un nou amendament scutește BSOG (Black Sea Oil & Gas) de plata taxei de solidaritate. Amendamentul prevede că contribuabilii care nu au obținut producție în anumite zone în perioada 2018-2021 nu sunt obligați la plata contribuției. Cu toate acestea, alte firme vizate, inclusiv Romgaz și Rompetrol, vor trebui să plătească taxa așa cum era prevăzut inițial, deoarece amendamentul nu le afectează.
În martie, Parlamentul a aprobat legea de ratificare a OUG 186/2022, care percepe o taxă de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive” obținute de companiile din sectoarele petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării. Taxa a fost implementată la sfârșitul anului trecut, în urma unui regulament UE adoptat în octombrie 2022.
OMV Petrom a avut un profit de peste 1 miliard de lei în primul trimestru din 2023
OMV Petrom a raportat un profit net de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru al acestui an, potrivit rezultatelor financiare publicate pe 28 aprilie la Bursa de Valori București. Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a precizat că în primul trimestru al anului 2023 s-a înregistrat o scădere cu 15% a profitului net, până la aproximativ 1,5 miliarde de lei, din cauza declinului prețurilor internaționale la petrol și gaze față de nivelurile record din 2022.
În același timp, investițiile au urcat cu 52% față de anul trecut, la circa 1 miliard de lei. În primul trimestru al acestui an, veniturile din vânzări au crescut la 9,473 miliarde de lei, de la 11,898 miliarde de lei în primul trimestru al anului trecut. Verchere a precizat că decizia finală de investiție pentru Neptun Deep este anticipată la jumătatea anului 2023, dacă sunt îndeplinite toate condițiile prealabile.