S-a dat ordin de la Comisia Europeană. Noile reguli UE. Toată lumea trebuie să le respecte

UE

SURSA FOTO: Pexels

Germania este obligată de noile reguli ale blocului comunitar să reducă cheltuielile. Ministerul de Finanțe de la Berlin spune că este nevoie de o mai multă consolidare fiscală.

Măsuri stricte asupra bugetului Germaniei

Noile reglementări fiscale ale Uniunii Europene impun măsuri mai stricte asupra bugetului Germaniei, afectând în mod semnificativ spațiul de manevră fiscală al celei mai mari economii din Europa.

Potrivit surselor din Ministerul de Finanțe al Germaniei, citate de Reuters, această limitare a flexibilității financiare va necesita o consolidare fiscală și mai intensă în anii următori pentru a respecta noile cerințe ale UE.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a stabilit o traiectorie de ajustare fiscală pentru Germania, acoperind o perioadă de patru ani. Acest plan a devenit baza pentru proiectul de buget pe termen mediu prezentat recent de autoritățile germane.

SURSA FOTO: Dreamstime

Germania va trebui să reducă ritmul de creștere a cheltuielilor

Conform acestui plan, Germania va trebui să reducă ritmul de creștere a cheltuielilor nete anuale la 2,25% în 2025, față de 3,75% în 2023.

Pe lângă limitarea cheltuielilor, planul indică un deficit guvernamental constant, cu valori de 2,6% din PIB în 2023 și 2,5% din PIB în 2024.

Prognozele arată o scădere a deficitului la 1,75% din PIB în 2025. De asemenea, raportul datorie-PIB al Germaniei va crește ușor, de la 62,9% în 2023 la 63,25% în 2024, urmând să se mențină la acest nivel și în 2025.

Această creștere a raportului datorie-PIB este influențată de cheltuielile cu tranzacțiile financiare, care nu sunt incluse în calculul deficitului conform criteriilor de la Maastricht.

SURSA FOTO: Dreamstime

Germania va trebui să adopte măsuri stricte pentru a se conforma noilor cerințe

Noile reguli bugetare introduse de UE în aprilie 2023 oferă statelor membre o perioadă de patru ani pentru a-și reduce deficitul înainte de a risca sancțiuni, cum ar fi amenzi sau pierderea accesului la fonduri europene.

Acest cadru mai strict are scopul de a asigura o mai mare disciplină fiscală în rândul statelor membre, Germania fiind una dintre țările care vor trebui să adopte măsuri stricte pentru a se conforma noilor cerințe.

Luptele economice ale Germaniei se adâncesc

Recesiunea economică a Germaniei se adâncește, cu o contracție prevăzută pentru 2024, marcând al doilea an consecutiv de declin.

Greutățile din sectorul producției și concurența globală, în special din partea Chinei, evidențiază problemele structurale. Se preconizează o revenire a creșterii în 2025.

Problemele economice ale Germaniei continuă, țara confruntându-se acum cu spectrul încheierii anului 2024 în recesiune.

Miercuri, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a anunțat că se preconizează o scădere economică de 0,2 % în acest an, în scădere față de previziunile anterioare de creștere de 0,3 % și marcând al doilea an consecutiv de contracție.

Această perspectivă sumbră face ca Germania să fie singura economie din G7 estimată să se contracte în 2024, o continuare a declinului de 0,3% înregistrat în 2023.

Declinul reflectă provocările structurale prelungite ale țării, inclusiv dependența de sectorul său de producție și efectele negative ale concurenței globale, în special din partea Chinei.