România utilizează inteligența artificială pentru a combate furtul de lemne
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor utilizează inteligența artificială pentru a combate furtul de lemne. România a semnat recent un parteneriat cu Google, care permite monitorizarea și analizarea transporturilor de lemn prin inteligență artificială. De altfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează și alte tehnologii avansate, cum ar fi hărțile satelitare și sistemele de monitorizare video inteligente, ce pot detecta automat transporturile ilegale și pot alerta autoritățile române în timp real.
Au trecut trei săptămâni de la semnarea acelui contract cu Google. În fiecare lună, în sistemul SUMAL erau generate 400.000 de avize de transport, echivalentul a 1.600.000 de fotografii, iar angajații de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor erau nevoiți să le verifice manual, o sarcină extrem de dificilă.
Pentru a face acest proces mai eficient, au apelat la Google, care, în doar 0,64 secunde, poate genera un raport ce indică posibile suspiciuni de fraudă sau nerespectări ale legii, inclusiv utilizarea de fotografii neconforme. Deja au început să emită procese verbale de contravenție. Într-o singură lună, ele au însumat 4 milioane de lei.
Sistemul SUMAL este un sistem unic la nivel global, care asigură trasabilitatea lemnului de la exploatare până la destinația finală, indiferent de numărul depozitelor intermediare. Totuși, deși sistemul SUMAL este esențial în combaterea furtului de lemne, nu poate preveni toate infracțiunile deoarece hoții găsesc mereu noi modalități de a ocoli legea.
„Au trecut trei săptămâni de când am semnat un contract cu Google. Este cea mai importantă companie care poate să interpreteze, folosind inteligența artificială, imagini. Pentru că am constatat că aveam în SUMAL, în fiecare lună, 400.000 de avize de transport – adică 1.600.000 de fotografii – şi aveam mai mulţi colegi care stăteau şi dădeau click, click, click, până stricau mouse-ul. Imaginaţi-vă să verifici 1.600.000 de fotografii…
Numai dacă nu ești sănătos la cap. Atunci, ne-am gândit care este cea mai performantă companie de lume care ar putea să se uite. În 0,64 secunde, compania îmi dă un raport în care îmi spune: aici există o suspiciune de fraudă, aici vezi că nu a respectat legea, aici vezi că şi-a băgat poze din altă parte. Am început deja să transmitem procesele verbale de contravenţie.
Într-o singură lună, am trimis procese verbale de contravenţie de 4 milioane de lei. Legea spune că, atunci când încarci o maşină cu lemne, tu eşti obligat să respecţi anumite reguli în lipsa cărora ești sancţionat contravenţional”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul unui interviu acordat pentru DC News.