Florin Barbu: Măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până pe 30 iunie 2025
Florin Barbu a anunțat că au fost adoptate măsuri la nivel guvernamental pentru a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor români.
„Decizii pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și pentru sprijinirea producției românești au fost luate de Guvernul României.
Am prelungit măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază până la 30 iunie 2025”, a spus acesta.
Ministrul Agriculturii a adăugat că prin aceste măsuri, vor fi oprite creșterile nejustificate ale prețurilor la anumite produse, iar astfel puterea de cumpărare a românilor rămâne neafectată.
Totodată, Florin Barbu a anunțat că măsura licențierii pentru produsele provenite din Ucraina a fost prelungită până la data de 31 iulie 2025.
„Stopăm din nou, creșterea nejustificată a prețurilor la anumite produse și păstrăm astfel puterea de cumpărare a românilor. De asemenea, am prelungit măsura licențierii pentru produsele provenite din Ucraina, până la data de 31 iulie 2025.
De fiecare dată am spus că rolul nostru este să sprijinim producția românească și să îi ajutăm pe ai noștri să își valorifice produsele pe care le obțin prin muncă grea. Susținem fermierii și procesatorii români și dezvoltăm împreună fiecare zonă a României”, a mai afirmat oficialul.
România a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană
În altă ordine de idei, amintim că România rămâne în continuare lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata inflației, un titlu menținut pe parcursul a nouă luni consecutive. Această creștere semnificativă a prețurilor a fost confirmată de o actualizare a prognozelor economice realizate de Banca Națională a României (BNR).
Creșterea prețurilor la nivel național este acompaniată de o ajustare în sens ascendent a prognozelor economice realizate de Banca Națională a României (BNR). Conform datelor oficiale, rata inflației din noiembrie 2024 a depășit pragul de 5%, pe fondul majorării semnificative a prețurilor la mărfuri și servicii.
Conform datelor recente publicate de Eurostat, în noiembrie 2024, România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, ajungând la 5,4%. Aceasta este mult peste media UE de 2,5%. Cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Irlanda, Lituania și Luxemburg, fiecare sub pragul de 1,1%.
În comparație cu luna anterioară, inflația din România a crescut de la 5% la 5,4%, în timp ce în alte patru state membre ale UE inflația anuală a scăzut. De asemenea, inflația a crescut și în Belgia (4,8%) și Croația (4%).
În alte 20 de țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, această rată a continuat să crească în mod constant. Mai multe puteți citi aici.