Într-un efort de a combate afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare în rândul copiilor și adolescenților, Ministerul Sănătății a anunțat noi reglementări alimentare pentru școlile de la noi. Aceste măsuri, care includ interzicerea unor produse alimentare dăunătoare și promovarea alimentelor integrale, sunt menite să asigure o alimentație echilibrată pentru elevi.

Alimente interzise în școlile românești

Potrivit noilor reglementări, lista produselor interzise în incinta școlilor include chipsuri, pizza congelată, cereale cu ciocolată, prăjituri din comerț, brânzeturi afumate și alte alimente cu un conținut mare de zaharuri, grăsimi și sare.

chipsurile de cartofi
SURSA FOTO: Dreamstime

„Vă prezentăm aceste noi reguli, în primul rând pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților, și mă refer la obezitate, diabet sau boli cardiovasculare”, explică jurnalista Carla Tănasie de la Digi24.

Aceste restricții vizează să reducă expunerea elevilor la alimente nesănătoase, care contribuie la problemele de sănătate pe termen lung.

„Vorbind concret, există o listă cu produse nerecomandate școlarilor și preșcolarilor, adică alimente neambalate, neetichetate, alimente cu conținut mare de zaharuri, de grăsimi sau de sare.

În școli trebuie să existe liste cu inscripția „a nu se servi”, pentru pizza congelată, cartofi prăjiți în ulei, chipsuri, prăjituri din comerț, brânzeturi afumate, brânză topită, sau iaurturi cu sub 1,5 procent de grăsime, ouă prăjite în ulei, practic tot ce știm că ne face rău.

Practic, vorbim de ce se întâmplă în incinta școlilor, de produse care nu trebuie să fie comercializate preparate sau distribuite în instituțiile de învățământ”, a mai spus Tănasie.

Alimente recomandate și sănătoase

În paralel, Ministerul Sănătății promovează o listă de alimente care ar trebui să fie consumate cel mai frecvent în școli.

Aceasta include cereale integrale, produse din făină integrală, lactate pasteurizate, iaurturi proaspete și fructe.

„De asemenea trebuie să existe și o listă care se numește „a se servi cel mai des”, și aici vorbim despre cereale integrale, produse din făină integrală, dacă vorbim de cartofi se recomandă piureul, cartofi copți sau fierți, produse preparate prin coacere, dacă vorbim de plăcintă cu făină integrală, sau brioșe din cereale integrale, lapte și băuturi pe bază de lapte, vorbim și de copii cu vârste între 1 și 3 ani, iaurt și lactate de băut din lapte pasteurizat, și de asemenea vorbind tot de lactate – iaurt cu fructe, proaspete, dar preparate în școli”, spune Tănasie.

Măsura include și preparate gătite în școli, cum ar fi piureuri de cartofi, cartofi copți sau fierți, și plăcinte din făină integrală, toate menite să înlocuiască alimentele procesate și nesănătoase.