Controale ANAF în urma nerespectării plafonării adaosului comercial

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că două lanțuri de magazine nu au respectat plafonarea adaosului comercial la produse precum iaurtul și laptele.

În urma sesizărilor primite de la procesatori, ministrul a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să efectueze controale. Potrivit ministrului, amenzile pentru aceste abateri pot ajunge până la 100.000 lei pentru fiecare produs vizat.

Florin Barbu a precizat că ANAF va verifica toate cele 21 de produse considerate alimente de bază, conform sesizărilor care indică majorări peste limita legală de 20% față de prețul de achiziție. Totuși, ministrul a menționat că retailerii pot avea costuri operaționale suplimentare care să justifice diferențele, urmând ca controalele să confirme situația.

„Pe acestea (lapte şi iaurt, n.r.) le-am avut ca sesizare, dar ANAF trebuie să verifice toate cele 21 de produse care sunt trecute alimente de bază pentru români. (…) Anumiţi producători au sesizat că pe raft, faţă de preţul de achiziţie pe care l-au avut de la retail, au constatat majorări peste marja de 20%. Acum, ANAF va verifica, nu trebuie să acuzăm pe nimeni. Le pot creşte costurile operaţionale retailerilor, pentru că în fişa de cost intră inclusiv costurile operaţionale. Aşteptăm controalele ANAF şi, bineînţeles, vor fi puse la dispoziţia dumneavoastră”, a spus ministrul.

Florin Barbu, despre plafonarea adaosului la produsele românești

În ceea ce privește plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești, ministrul a subliniat că discuțiile cu retailerii și procesatorii sunt în curs. El a respins ideea că această măsură ar duce la creșteri de prețuri, argumentând că plafonarea anterioară a adaosului comercial a dus la scăderi între 18% și 32%, precum și la o creștere a consumului de produse.

„Aşa s-a spus şi de vechea ordonanţă, că nu e o măsură bună. S-au văzut scăderi ale adaosului comercial cuprins între 18 şi peste 32%. S-a văzut o dublare a consumului de aceste produse. Eu cred că este o măsură bună, pentru că, să ştiţi, aceste ordonanţe şi aceste acte normative sunt atât de bine gândite, astfel încât să nu afectăm, practic, societatea comercială prin măsuri financiare. Practic, reprezintă 20% un adaos comercial peste fişele de cost ale produselor, astfel încât să nu afectăm activitatea societăţilor comerciale”, a explicat Florin Barbu.

magazin
SURSA FOTO: Dreamstime

Critici din partea sectorului privat

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a criticat recent măsura plafonării prețurilor, avertizând că aceasta poate distorsiona grav producția și comerțul.

Burnete a făcut referire la o experiență similară din Ungaria, care a avut efecte negative, și a ridicat întrebări cu privire la viitorul economic al României, inclusiv în contextul aderării la OCDE.

„România e o economie de piaţă, nu înţelegem cum poate exista o plafonare a tuturor marjelor pentru mii de produse româneşti. Luni, am agreat cu premierul că vom avea discuţii ca să înţelegem mai bine de unde vine ideea asta, după care suntem anunţaţi, în prime-time, de către ministrul Agriculturii, că OUG-ul e gata. O astfel de măsură va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente. Ungaria a luat măsuri similare şi a trebuit să renunţe, din cauza efectelor negative. De ce copiem Ungaria, când e clar că modelul nostru economic e mai bun, i-am depăşit în ultimii ani? Cum credem că vom adera la OCDE, în 2026, ca proiect de ţară, dacă luăm astfel de măsuri? Nici nu ar trebui să discutăm despre aşa ceva. Altele sunt problemele economiei”, a avertizat Burnete.

De asemenea, el a evidențiat că, deși plafonarea prețurilor la alimentele de bază a dus la scăderi, alte produse s-au scumpit, ceea ce a dus la un impact negativ asupra pieței și a coșului zilnic. Concordia a anunțat că va solicita o nouă întâlnire cu Guvernul înainte de adoptarea unor astfel de măsuri.