În 2025, România va implementa colectarea separată a hainelor vechi

Începând din 2025, România va implementa colectarea separată a hainelor vechi pentru a reduce poluarea. În prezent, țara noastră este printre cele mai poluante în ceea ce privește gestionarea deșeurilor textile. Din cauza lipsei unui sistem adecvat de colectare, sortare și reciclare, majoritatea hainelor vechi ajung la gunoi.

Colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie, și asta va ajuta autoritățile să urmărească mai bine ce se întâmplă cu hainele colectate. În prezent, informațiile despre reciclarea hainelor vin doar din datele europene, care arată o situație alarmantă. Potrivit unui raport recent al Agenției Europene pentru Mediu, 99% dintre hainele din gospodării sunt aruncate la gunoi sau incinerate.

„Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani. Și mă aștept ca, la 1 ianuarie 2025, în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură.”, a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Românii își schimbă hainele cam la doi ani

În general, românii spun că poartă aceleași haine cam doi ani. Puțini le dau celor care sunt încă în stare bună, iar restul ajung să devină deșeuri care poluează.

Uniunea Europeană (UE) plănuiește însă să introducă măsuri pe care toate țările membre trebuie să le aplice. Una dintre ele este eco-taxa pentru materialele textile, care va începe la 1 ianuarie 2025. Hainele second-hand sunt o metodă importantă de a reduce consumul exagerat și poluarea.

De aceea, e esențial ca aceste ecotaxe să sprijine reutilizarea hainelor într-un sistem de economie circulară, adică să nu facă hainele second-hand mai scumpe. Totuși, pentru ca hainele să poată fi refolosite, oamenii au nevoie de un sistem de colectare eficient, care să fie disponibil peste tot în țară, lucru care încă nu există în România.

De ce să reciclăm haine?

Dacă aveți prea multe haine și vă gândiți să le aruncați, iată 5 motive pentru care nu este o soluție bună:

Impact negativ asupra mediului
Hainele se descompun mai greu decât alte lucruri și, în acest proces, eliberează gaze care dăunează mediului, precum dioxid de carbon și metan.

Ajutor pentru persoanele nevoiașe
Dacă hainele nu vă mai vin sau nu le mai purtați, donați-le celor care au nevoie. Mulți oameni fără adăpost sau familii cu venituri mici se vor bucura de ele.

Economisirea apei și a banilor
Pentru a produce un tricou din bumbac sunt necesari 2706 litri de apă, adică apa consumată de o persoană într-o perioadă de trei ani!

Producerea de haine noi din cele vechi
Există companii care colectează hainele vechi, le sortează și le transformă în materiale pentru a face alte haine noi.

Economisirea energiei
Fabricarea hainelor consumă multă energie. Dacă reciclăm hainele, nu va mai fi nevoie să le producem de la zero, economisind astfel energie.