Ce presupune strategia europeană pentru textile durabile

Strategia europeană pentru textile durabile. Începând cu 1 ianuarie, persoanele care nu colectează îmbrăcămintea și încălțămintea aruncate de populație riscă amenzi de până la 60.000 de lei, conform unei legislații europene.

În România, există un decalaj semnificativ față de media europeană, având în vedere că în țara noastră se adună doar 0,5 kilograme de haine pe cap de locuitor pe an, în comparație cu cele 16 kilograme colectate în medie în Uniunea Europeană.

În sectorul 6 al Capitalei, au fost instalate, în urmă cu câteva luni, 30 de containere destinate colectării hainelor și încălțămintei uzate de către locuitori.

Aceste obiecte sunt colectate de firma de salubritate, care le transportă ulterior la o fabrică din Bulgaria, pentru a fi procesate. Acolo, fiecare articol de îmbrăcăminte este transformat în lavete. În România nu există astfel de unități de reciclare, motiv pentru care toate hainele colectate pentru reciclare sunt trimise în afaceri.

De la începutul anului viitor, astfel de sisteme vor deveni obligatorii, însă multe primării nu au decis încă modul în care vor organiza colectarea hainelor de la cetățeni. Autoritățile locale afirmă în general că nu dispun de fondurile necesare pentru implementarea acestor sisteme.

„Fie vorbim despre bugetul local care pune containerele de a le ridica, de a le transporta. Putem vorbi despre o finanțare prin taxarea cetățeanului. Și a treia opțiune este aceea de răspundere extinsă a producătorului”, a declarat Raul Pop, manager de proiecte Ecoteca.

Așadar, producătorii și retailerii de haine vor fi responsabili pentru costurile legate de retragerea de pe piață a articolelor de îmbrăcăminte pe care nu reușesc să le vândă. Această măsură, care va deveni obligatorie în următorii ani conform legislației europene, ar putea duce la creșterea prețurilor pentru hainele din magazine.

haine-imbracaminte
SURSA FOTO: Capital

Industria textilă, unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global

Noua lege europeană, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025 în toate statele membre ale Uniunii, face parte din strategia pentru textile durabile. Aceasta vine în contextul în care industria textilă este un dintre cei mai mari poluatori globali.

„Este important ca aceasta să se facă astfel încât să se poată prelungi durata de viață a produselor. Reutilizarea și reciclarea sunt prioritare”, a declarat Mădălina Corciu, de la Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile

În ciuda faptului că în ultimii ani au apărut câteva ateliere care se ocupă cu repararea hainelor uzate sau cu transformarea acestora în articole noi, aceste inițiative sunt mult prea puține în raport cu cantitatea mare de haine aruncate – aproximativ 160.000 de tone doar în România.