Bruxelles-ul își propune să eficientizeze regulile PAC, răspunzând astfel nemulțumirilor exprimate de fermieri, care au protestat în repetate rânduri împotriva birocrației excesive. Aceste proteste, uneori violente, au forțat Comisia Europeană să relaxeze condițiile de mediu atașate unor subvenții agricole.
Bruxelles-ul ar vrea să răspundă nemulțumirilor exprimate de fermieri
Noile planuri urmăresc să ușureze procesul administrativ pentru fermieri și să elimine sarcinile birocratice considerate împovărătoare, notează Reuters.
De asemenea, strategia de simplificare a reglementărilor vine în contextul unei competiții economice globale, în care lideri precum Donald Trump promit măsuri similare pentru a reduce restricțiile impuse companiilor din SUA.
„Măsurile de simplificare vizând Politica Agricolă Comună vor rezolva problemele legate de complexitatea și povara administrativă excesivă pentru administraţiile naţionale şi fermieri”, se arată într-un document de lucru al Comisiei Europene.
![fermieri](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/11/fermieri-e1730466817533-1200x676.jpg)
Relaxarea condițiilor pentru subvențiile agricole a atras critici din partea activiștilor
Potrivit sursei menționate, Uniunea Europeană vrea să mențină competitivitatea industriilor sale și să creeze un cadru mai favorabil pentru agricultori.
Relaxarea condițiilor pentru subvențiile agricole a atras reacții controversate, precum critici din partea activiștilor de mediu. Ombudsmanul European a inițiat o investigație în septembrie 2024, după ce mai multe organizații neguvernamentale au acuzat Comisia Europeană că nu a realizat un studiu de impact asupra mediului înainte de a introduce modificările.
Ministrul danez Jeppe Bruus, responsabil pentru politicile climatice aplicate sectorului agricol, a susținut necesitatea unei reforme care să reducă birocrația, dar care, în același timp, să mențină politicile „verzi”.
„Sunt de acord în totalitate cu agenda dereglementării, pentru că este un monstru care continuă să se alimenteze. În acelaşi timp, trebuie să rămânem concentraţi asupra modalităţilor prin care să răspundem la schimbările climatice”, a spus Jeppe Bruus într-un interviu pentru sursa menționată.
Publicarea oficială a măsurilor este așteptată în curând, iar modul în care acestea vor influența agricultura europeană rămâne un subiect de interes pentru fermieri, decidenți politici și organizații de mediu.
Amintim că în septembrie 2024 a fost lansată o investigaţie asupra acestor modificări. Mai multe ONG-uri au făcut anunțuri controversate și s-au plâns că Bruxelles-ul a încălcat legislaţia europeană deoarece nu a derulat un studiu de impact asupra mediului înainte de a promova acele modificări.