Directivă europeană privind repararea produselor

Începând de miercuri, 31 iulie, a intrat în vigoare o nouă directivă europeană care promovează repararea produselor electrice și electrocasnice la costuri avantajoase pentru consumatori. Statele membre ale Uniunii Europene vor avea la dispoziție doi ani pentru a se conforma noilor reguli impuse de la Bruxelles.

În ansamblu, această inițiativă reprezintă un pas important spre un consum mai responsabil și un mediu mai curat, oferind totodată avantaje economice și sociale considerabile.

Un pas spre un consum mai responsabil

Conform directivei, producătorii de echipamente electrice și electrocasnice sunt obligați să proiecteze produsele astfel încât să poată fi reparate mai ușor și la costuri mai mici, inclusiv după expirarea garanției. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea față de produsele defecte, încurajând repararea acestora în locul aruncării.

Prin această directivă europeană sunt acoperite o gamă largă de produse, de la frigidere până la telefoane mobile. Obiectivul principal este de a promova consumul sustenabil, extinzând durata de viață a produselor și reducând poluarea și consumul de resurse al industriei.

Reparatii telefon
Reparatii telefon/SURSA FOTO: RESPO DEEE

Ce înseamnă asta pentru consumatori

Un aspect important al directivei este că, în cazul unui defect, consumatorul poate alege repararea produsului în perioada de garanție în locul înlocuirii acestuia. După reparație, consumatorul va beneficia de o nouă perioadă de garanție. Chiar și după expirarea garanției, produsele vor putea fi reparate la un cost mai mic decât achiziționarea unor produse noi, iar reparațiile vor veni cu o garanție suplimentară.

Această directivă europeană impune, de asemenea, ca toate produsele să fie însoțite de un manual detaliat, specificând costul fiecărei componente care se poate deteriora și poate fi înlocuită. În plus, va fi creată o platformă europeană pentru identificarea centrelor de reparații, facilitând accesul consumatorilor la servicii de reparații autorizate.

Vor fi generate și noi locuri de muncă

Se estimează că implementarea acestei directive va genera noi locuri de muncă prin crearea centrelor de reparații și va contribui la o economie mai eficientă în utilizarea resurselor. Reducerea producției noi va duce la scăderea poluării, contribuind la obiectivele Pactului Verde European.