Probleme pentru producătorii de cafea și cacao
Navele încărcate cu cafea se grăbesc să ajungă cât mai repede din America Latină în Uniunea Europeană, deoarece producătorii din regiune sunt îngrijorați că nu vor putea să-și vândă marfa pe continentul european odată cu intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările. Începând cu 1 ianuarie, este posibil să asistăm la creșteri semnificative ale prețurilor nu doar pentru produsele din cafea și cacao, ci și pentru soia, carne de vită și ulei de palmier.
Începând cu 30 decembrie 2024, o directivă europeană antidefrișări va impune companiilor care aduc produse în cele 27 de state membre să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.
„Ceea ce s-a întâmplat din dragostea cu creştere rapidă pentru ciocolată și cafea la nivel global, a dus la defrișări globale devastatoare în aceste zone tropicale”, a declarat Alan Perlstein, director California Cultured.
„Pe măsură ce schimbările climatice avansează, vom vedea tot mai multe amenințări la adresa lanțului nostru de aprovizionare”, a adăugat Ashley Arnell, directorul programului BioMADE.
În primele șapte luni ale acestui an, exporturile de cafea din Brazilia, cel mai mare producător la nivel mondial, către Uniunea Europeană au crescut cu aproape 65% față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile din Uganda și Vietnam au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă.
„Este o recoltă bună și ne așteptăm la o cafea de înaltă calitate, deoarece nu a plouat în timpul maturării. După recoltare, spălăm boabele de cafea și le sortăm în funcție de culoare, selectându-le pe cele coapte, verzi și mai uscate. Apoi, punem boabele în butoaie pentru fermentare, care durează 100 de ore. Acesta este primul lot care termină fermentația”, a spus Marquinho Florezi, manager ferma de cafea.
Pierderea Europei ar putea deveni câștigul Chinei
De anul viitor însă, pierderea Europei ar putea fi câștigul Chinei.
Potrivit lui Marcos Antonio Matos, exportator din Brazilia, „China, care se afla pe locul 22 pe lista exporturilor de cafea ale Braziliei până în 2022, a urcat acum pe locul 6, înregistrând o creștere semnificativă”.
Consumatorii din Uniunea Europeană ar putea resimți aceste creșteri, deoarece prețurile au urcat considerabil încă de la începutul acestui an, pe fondul unei cereri ridicate și al problemelor de recoltă din Africa de Vest.
„Foarte posibil ca prețurile cafelei să crească tocmai pentru că nu vor putea să suplimenteze, să zic așa, lipsa cafelei din America. E un scenariu care poate să fie, poate să fie aplicabil sau nu. Rămâne de văzut când vom ajunge acolo”, a spus Dorin Ogleja, reprezentantul unui distribuitor de cafea.
Producătorii din Guatemala au inițiat campanii de conștientizare, vizând în principal Uniunea Europeană, pentru a demonstra că respectă și implementează practici ecologice.
„Numele meu este Ana Elena Morales. Sunt inginer agronom. M-am supraspecializat pentru a mă asigura că producătorii pot avea cele mai ecologice procese la fermele lor. Cafeaua este o cultură care poate fi o alternativă la modul în care gestionăm schimbările climatice”, a afirmat Ana Elena Morales, inginer agronom.
Pe de altă parte, companiile private din sectorul tehnologiei alimentare au început să exploreze soluții pentru a cultiva boabe de cafea și în regiuni cu climă mai rece.
„Practic, dezvoltăm tehnologia care stă la baza cultivării ciocolatei și a cafelei oriunde în lume, fără unele dintre aceste practici de exploatare sau distructive”, a spus Alan Perlstein, director California Cultured.
Deși traderii continuă să livreze cât mai multă cafea posibil înainte de intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările, este încă incert cum va evolua situația, deoarece Comisia Europeană nu a publicat până acum detaliile de implementare.