Începând cu 1 ianuarie 2025, fermierii care primesc subvenții din statele membre ale UE vor fi obligați să îndeplinească anumite cerințe referitoare la condiționalitatea socială.
Ordin de la UE: Noi obligații pentru fermieri
Începând cu 1 ianuarie 2025, fermierii care beneficiază de subvenții din statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligați să respecte anumite cerințe legate de condiționalitatea socială.
Conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, a fost aprobată o Hotărâre care modifică și completează HG nr. 1571/2022, referitoare la stabilirea cadrului general pentru implementarea intervențiilor din sectoarele vegetal și zootehnic, în cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat.
Condiționalitatea socială: Noi reguli pentru fermierii români
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) definește cadrul național pentru implementarea condiționalității sociale, care va deveni obligatorie în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu anul 2025.
Condiționalitatea socială este o cerință stipulată în legislația europeană (Regulamentul (UE) nr. 2115/2021), conform căreia fermierii care beneficiază de plăți directe sau de plăți compensatorii în domeniile mediului, climei și bunăstării animalelor vor fi supuși, începând cu 1 ianuarie 2025, unor sancțiuni administrative, cum ar fi reducerea sau excluderea cuantumului subvențiilor, dacă nu respectă anumite cerințe referitoare la condițiile de muncă și la încadrarea în muncă.
De asemenea, aceștia trebuie să respecte obligațiile angajatorului stabilite în legislația națională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE și Directivei 2009/104/CE.
Condiționalitatea socială va impune fermierilor care beneficiază de plăți directe sau de subvenții pentru mediu, climă și bunăstarea animalelor să respecte anumite norme privind condițiile de muncă și cerințele de încadrare, conform legislației naționale și directivelor europene în vigoare. În cazul în care aceste cerințe nu sunt îndeplinite, fermierii vor fi supuși unor sancțiuni administrative, cum ar fi reducerea sau excluderea subvențiilor, mai multe în document.
Noi reguli cu privire la plăți
Hotărârea de Guvern aprobată de MADR stabilește că plățile directe și subvențiile compensatorii pentru protecția mediului, schimbările climatice și bunăstarea animalelor vor fi condiționate de respectarea normelor sociale. De asemenea, ajutoarele naționale tranzitorii vor fi exceptate de la aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea normelor sociale, dar nu și de cele de mediu.
În plus, actul normativ prevede un termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii pentru aprobarea sancțiunilor aplicabile în caz de neconformitate cu normele de condiționalitate socială.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va aplica sancțiunile după ce va fi notificată de autoritățile de control responsabile cu monitorizarea respectării condițiilor de muncă și a obligațiilor angajatorilor, precum și a cerințelor de securitate și sănătate la locul de muncă.