Modelele deciziilor de recalculare au fost emise

Modelele deciziilor referitoare la recalcularea pensiilor au fost deja emise de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Aceste documente au fost publicate în Monitorul Oficial.

Conform ordinului, atunci când se efectuează recalcularea, trebuie să se elibereze două documente care conțin în mod explicit:

  • numele directorului executiv
  • sau, în absența acestuia, numele directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații
  • sau numele șefului casei locale

Unul dintre aceste exemplare va fi transmis beneficiarului, iar celălalt va fi păstrat în dosarul de pensie.

Elementele de care se va ține cont la recalcularea pensiilor

Noua lege a pensiilor prevede o listă cu elementele de care se va ține cont atunci când se va efectua recalcularea pensiilor. Este vorba despre:

  • stagiul de cotizare contributiv
  • stagiul de cotizare necontributiv
  • stagiul asimilat (necontributiv)
  • stagiu sistem neintegrat (legile în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000)
  • stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate

Punctele de stabilitate sunt oferite pentru perioada de contribuție mai mare de 25 de ani.

Prin urmare, suma totală a punctelor acumulate la 1 septembrie 2024 este reprezentată de totalul punctelor anuale realizate până la 31 august 2024. La acestea se adaugă numărul de puncte de stabilitate.

În determinarea sumei pensiei, valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei, va fi luată în considerare. În situația în care recalcularea ar duce la o pensie mai mică, nivelul anterior al pensiei va fi menținut în continuare în plăți. Acest detaliu va fi trecut în decizie.

bani, salariu, pensie, venit, cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Modalitatea în care sunt acordate punctele suplimentare

Pentru determinarea numărului total de puncte, se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat după stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, după cum urmează:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat după 25 de ani
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat după 30 de ani
  • 1 punct pentru fiecare an realizat după 35 de ani

Punctele de stabilitate sunt acordate proporțional și pentru fracțiunile de an. Aceste puncte sunt oferite ca stimulente pentru extinderea carierei și sunt acordate pentru perioadele de contribuție contributive.

Punctele de stabilitate nu sunt atribuite pentru perioadele în care se primesc pensii din sistemul public sau, după caz, pensii de serviciu acordate în conformitate cu legi speciale, având venituri asigurate conform legislației.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Exemplu de calcul pentru recalculare

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit de mai multe ori exemple de calcul pentru recalcularea pensiilor românilor. De această dată, el a oferit un exemplu de calcul în care s-au luat în considerare:

  • perioada de contributivitate
  • punctele de stabilitate
  • și perioadele necontributive

„Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate”, a spus Daniel Baciu.

Potrivit estimărilor făcute de președintele Casei de Pensii, după adunarea punctelor contributive cu cele de stabilitate, totalul punctelor va fi de 49,67296 începând cu 1 septembrie 2024.

„Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296 acesta este numărul total de puncte prevăzut de legea 360/2023”, a menționat Baciu.

Prin urmare, după recalcularea pensiei, pensionarul în cauză va primi, începând cu 1 septembrie 2024, un total de 4.024 de lei.

Având în vedere că pensia actuală este de 2.634 de lei, acesta va beneficia de o creștere de 65% în luna septembrie, scrie adevărul.ro.