S-a dat ordin direct de la Uniunea Europeană. Decizie obligatorie pentru toți angajații din România

Europa, harta

SURSA FOTO: Pexels

S-a dat ordin direct de la Uniunea Europeană. Salariul minim european ar urma să fie introdus în acest an, potrivit unor declarații făcute de Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii spune că acesta trebuie să ie predictibil și să aibă ca țintă adecvarea veniturilor românilor.

Simona Bucura-Oprescu susține că salariul minim european ar urma să fie introdus în acest an. Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Muncii, Guvernul are două angajamente importante.

Salariul minim european ar urma să fie introdus în acest an

Unul ține de transpunerea directivei 2041/2022, celălalt ține de îndeplinirea unui jalon PNRR. Astfel, ar urma să fie introdus salariul minim european, care trebuie să fie „previzibil” și să „aibă ca țintă adecvarea veniturilor românilor”.

Ea spune că autoritățile trebuie să țină cont de distribuția salariilor și de productivitate. Ministrul a subliniat că mecanismul trebuie „să ne ducă undeva în jurul a 50% din salariul mediu brut pe economie sau 60% din salariu median”.

Autoritățile și-au propus o țintă de aproximativ 50% din salariu mediu brut pe economie.

„Avem aici și două angajamente. Unul ține de transpunerea directivei 2041/2022, celălalt ține de îndeplinirea unui jalon PNRR. Venim cu salariul minim european, adică salariul minim garantat în plată, care să fie predictibil, previzibil, care să aibă ca țintă adecvarea veniturilor românilor, astfel încât puterea de cumpărare să crească și să fie adecvată, să ținem cont de distribuția salariilor și, nu în ultimul rând, de productivitate. Să fie un mecanism predictibil care să ne ducă undeva în jurul a 50% din salariul mediu brut pe economie sau 60% din salariu median, dar noi ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la Prima News.

Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul a anunțat noi planuri pentru mărirea salariilor

Pe fondul unui an electoral încărcat, Guvernul a anunțat noi planuri pentru mărirea salariilor. Sunt pregătite mai multe acte normative care ar putea aduce schimbări semnificative în peisajul salarial al țării.

Se estimează că aceste acte normative vor fi adoptate până în luna iulie. Acest lucru va coincide cu o nouă creștere a salariului minim pe economie.

Începând cu 1 iulie, salariul minim pe economie va crește. Suma ar urma să urce de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. Această majorare se va reflecta și în buzunarele românilor, aducând un venit suplimentar de puțin peste 200 de lei lunar.

Totodată, începând cu aceeași dată, va fi pus în aplicare și mecanismul de implementare al salariului minim european, deoarece până atunci vor fi adoptate cele trei acte normative relevante.

Salariul minim european va fi stabilit la jumătate din salariul mediu brut pe economie, estimat la aproximativ 2.300 de lei net. Formula de calcul va ține cont de productivitatea muncii la nivel național și de inflație, iar majorările salariale vor urma un calendar bine definit.

Aceste inițiative vin într-un context în care fiecare țară din Uniunea Europeană este obligată să se conformeze unei legislații europene unitare în ceea ce privește salariul minim.