ANSVSA: România ia măsuri pentru protejarea sănătății animalelor, în contextul focarelor de febră aftoasă
În fața extinderii alarmante a focarelor de febră aftoasă în mai multe state europene, România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
„Având în vedere evoluţia îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, şase în Slovacia, precum şi un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgenţă pentru protejarea sănătăţii animalelor şi a sectorului zootehnic naţional”, se arată în comunicatul instituției.
Eliminarea controalelor la frontiere, în urma aderării României la spațiul Schengen, generează un risc crescut de răspândire a bolii, motiv pentru care ANSVSA a convocat joi, 11 aprilie, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).
În urma întâlnirii, autoritățile au emis Decizia nr. 2, prin care au fost stabilite măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național.
Printre măsurile anunțate de ANSVSA se numără actualizarea zonelor de restricție
Printre măsurile anunțate se numără actualizarea zonelor de restricție, în conformitate cu Decizia Comisiei Europene nr. 2025/672, care vizează focarele din Ungaria și Slovacia.
Totodată, România a interzis transporturile de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria, precum și importurile de carne, produse din carne, lapte netratat, material seminal și alte subproduse de origine animală din regiunile afectate.

Au fost înființate puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, unde activează echipe formate din medici veterinari și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.
În plus, sunt verificate toate fermele din România care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025. Se realizează prelevări de probe, iar fermele sunt evaluate din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au intensificat, de asemenea, măsurile de dezinfecție și biosecuritate în exploatații și pe mijloacele de transport.
„În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea: identificării şi eliminării riscurilor de contaminare; intensificării măsurilor de biosecuritate şi stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenţie în cazul apariţiei bolii. Suplimentar condiţiilor generale de import, a fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în ţară”, precizează autoritatea.
Testare extinsă la nivel național pentru detectarea virusului
Pentru a detecta cât mai rapid o posibilă introducere a virusului pe teritoriul României, au fost demarate testări aleatorii în centrele de colectare. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a procesat, în mai puțin de o lună, un număr semnificativ de probe provenite din întreaga țară.
În același timp, ANSVSA efectuează testări PCR pentru toate loturile de animale susceptibile (bovine, ovine, caprine și porcine) care provin din comerțul intracomunitar.
„Au fost testate 1.419 probe de sânge bovine, în sprijinul fermierilor români care desfăşoară activităţi comerciale cu ţări terţe”, se menționează în document.
Singurul laborator din România autorizat pentru manipularea virusului febrei aftoase, Unitatea de Înaltă Biosecuritate Nivel 3 din cadrul IDSA, este complet operațional. Acesta respectă standardele internaționale de diagnostic și deține toate metodele acreditate conform SR EN ISO 17025.
Coordonare interinstituțională și apel la vigilență
„Distribuirea clară a responsabilităţilor între instituţiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală” este un alt punct cheie în planul de acțiune, se arată în comunicat.
„Starea de alertă a ANSVSA este menţinută la cel mai înalt nivel, atât din cauza riscului de introducere a virusului febrei aftoase, cât şi în contextul specific al responsabilităţilor din perioada prepascală”, avertizează autoritățile.
Pe fondul acestor măsuri de prevenție, România nu mai înregistrează, în prezent, niciun focar activ de boală. Focarul de pestă a rumegătoarelor mici (PMR) din județul Bihor a fost declarat stins.
În final, ANSVSA adresează un apel către toți operatorii economici din domeniul zootehnic:
„Colaboraţi activ cu autorităţile sanitar-veterinare şi respectaţi toate instrucţiunile transmise de ANSVSA şi DSVSA judeţene. Notificaţi de urgenţă orice suspiciune de boală la animale către medicul veterinar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul dumneavoastră”, transmit reprezentanţii instituției.