Ce se va întâmpla cu deducerile de impozit pentru meditații?
Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit, vineri seară, despre deducerile de impozit pentru meditații, ce se calculează anual. Prin ele, părinţii vor fi încurajaţi să ceară bon fiscal profesorilor pentru a li se reduce din taxe, iar cadrele didactice vor fi obligate să plătească impozit. Ca premier al României, el nu va pune Fiscul să urmărească profesorii care fac meditaţii. Nu are de gând să bage oameni în pușcărie din cauza meditațiilor. Totuși, își dorește ca toți părinții din România să-și permită să-și înscrie copiii la meditații. În funcţie de venit, pentru cei care câştigă puțini bani, vor fi deduceri din impozit pentru meditaţii.
„Treaba mea de prim-ministru nu este să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Ştim cu toţii că în România, de 50 de ani se fac meditaţii. Toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul meu a făcut meditaţii.
Ca să închidem această discuţie, este normal să aibă acces la aceste meditaţii toată lumea, şi copiii celor cu venituri mai mici, şi copiii celor cu venituri mai mari. Şi atunci, în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţii, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dvs îl calculaţi lunar, el se calculează anual, şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a explicat premierul României.
Numai în anul 2022, la nivel național, puțin peste 9500 de profesori şi-au declarat veniturile obținute din meditații. Este vorba despre circa 118 milioane de lei. Fiscul a colectat din impozite aproximativ 13 milioane de lei.
Deducerile de impozit pentru meditații, analizat alături de Banca Mondială
El va discuta despre pragul deducerilor de impozit pentru meditații cu cei de la Banca Mondială.
„Eu am discuţiile cu Banca Mondială în ceea ce priveşte principiile, pe urmă vin specialiştii”, a completat oficialul român.
Prin astfel de măsuri fiscale, Executivul urmărește reducerea impozitării pe muncă și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare. Printre deducerile avute în vedere de Guvernul Ciolacu se numără: cheltuielile pentru creșe și grădiniță, after school și servicii de sănătate, inclusiv stomatologice. Guvernul Ciolacu ar urma să elaboreze noua reformă fiscală în anul 2025. O parte dintre aceste deduceri s-ar putea aplica chiar de la 1 iulie 2025. Restul s-ar putea aplica începând cu anul 2026, în limita unui plafon.