Misiunile zilnice de ordine publică şi siguranţă rutieră ale MAI
Ministerul de Interne (MAI) a anunţat, luni, că în perioada minivacanţei de Revelion vor acţiona în medie aproximativ 22.500 de angajaţi MAI în fiecare zi. Dintre aceştia, 1.400 de agenţi de Poliţie Rutieră vor fi prezenţi pe şosele pentru a asigura fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor.
„Având în vedere că pe timpul minivacanţei de Crăciun a fost menţinut un climat normal de ordine publică, fără să fie înregistrate incidente deosebite, pentru următoarele zile va fi asigurată o mobilizare similară a efectivelor MAI.
În fiecare zi, vor acţiona aproximativ 22.500 de angajaţi MAI, care vor avea ca principale misiuni prevenirea accidentelor rutiere, concomitent cu asigurarea fluenţei traficului, combaterea infracţiunilor grave, asigurarea intervenţiei rapide în situaţii de urgenţă şi protejarea frontierelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
În timpul minivacanţei de Crăciun, structurile de ordine publică au gestionat zilnic, în medie, 2.894 de intervenţii, iar structurile pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat 1.727 de misiuni zilnice, dintre care 1.373 au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 78 pentru stingerea de incendii. Totodată, au fost asigurate măsuri de protecţie pentru participanţii la 333 de evenimente publice, toate finalizându-se fără incidente.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunţat că, după menţinerea ordinii publice în minivacanţa de Crăciun fără incidente majore, mobilizarea efectivelor va continua similar de Revelion, cu aproximativ 22.500 de angajaţi zilnic. Aceştia vor avea ca principale misiuni siguranţa traficului, combaterea infracţiunilor şi intervenţia în situaţii de urgenţă.
Scăderi ale accidentelor grave şi permiselor reţinute
„Ca urmare a creşterii valorilor de trafic, aproximativ 1.400 de poliţişti rutieri au acţionat zilnic pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor. Astfel, s-a înregistrat o scădere de 8% faţă de anul precedent a numărului de accidente grave.
De asemenea, numărul de permise reţinute pentru conducere sub influenţa substanţelor interzise a scăzut cu 8% faţă de anul trecut”, a mai transmis Monica Dajbog.
În perioada minivacanţei de Revelion, echipele de poliţişti rutieri vor fi mobilizate pe drumurile publice cu 300 de aparate radar, fiind sprijinite, la nevoie, de elicoptere pentru monitorizarea traficului.
Protecţia cetăţenilor la evenimentele publice
Peste 4.300 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi alţi angajaţi MAI vor asigura intervenţia rapidă şi protecţia cetăţenilor în cadrul celor aproximativ 340 de manifestări publice organizate în Noaptea de Revelion.
„Având în vedere că în fiecare an, în această perioadă şi mai ales în noaptea de Revelion, foarte mulţi cetăţeni folosesc articole pirotehnice pentru divertisment, atragem din nou atenţia că acestea pot fi extrem de periculoase.
Utilizarea cu neglijenţă sau a celor interzise publicului larg poate provoca rănirea gravă a persoanei care le foloseşte sau a celor din jur, precum şi pagube materiale”, avertizează MAI.
Măsuri la frontieră în contextul Schengen
Poliţiştii de frontieră vor lua măsuri pentru eficientizarea formalităţilor la punctele de control, asigurând protecţia frontierelor şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
„Vă reamintim că de la 1 ianuarie 2025, se vor elimina controalele la frontierele terestre cu Ungaria şi Bulgaria în contextul aderării ţării noastre la spaţiul Schengen. Practic, de la acel moment, se va putea călători pe cale terestră, aeriană sau maritimă către sau dinspre alte state membre Schengen fără a face controlul de frontieră.
Evident, în continuare se pot face verificări poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. De asemenea, rămâne obligatorie deţinerea unui document de călătorie valabil”, a mai precizat Monica Dajbog.
Monica Dajbog a reamintit că odată cu aderarea României la spaţiul Schengen, controalele la frontierele terestre cu Ungaria şi Bulgaria vor fi eliminate. Călătoriile către alte state membre Schengen vor fi posibile fără controale de frontieră, însă vor rămâne posibile verificările punctuale pentru prevenirea infracţiunilor. Totodată, cetăţenii vor trebui să deţină un document de călătorie valabil.