Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) critică o decizie luată de către Comisia Europeană cu privire la șoferii ucraineni de TIR. FORT spune că instituția europeană încalcă Constituția României.
Comisia Europeană încalcă Constituția României
Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) și-a exprimat vehement opoziția față de decizia Comisiei Europene de a permite transportatorilor ucraineni acces nelimitat pe teritoriul României, fără a mai fi supuși la controale vamale sau în trafic.
Potrivit reprezentanților FORT, această abordare contravine grav prevederilor Constituției României. Abordarea contravine în special Articolul 135, litera b). Acesta stipulează „protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară”.
„Forurile responsabile, Guvern şi autorităţi centrale trebuie să se opună clar în faţa Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români.
O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituţia României cel puţin cu privire la aplicarea Art. 135. litera b) – ‘protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară’; Orice încercare de aplicare în România a acestui acord va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei ce îşi asumă aşa ceva trebuie să îşi amintească de luna ianuarie a anului curent şi să înţeleagă că aceste abordări trebuie să înceteze fără prea multe explicaţii”, se precizează în document.
Comunicatul emis de FORT subliniază că o asemenea decizie reprezintă o „linie roșie” pe care autoritățile române nu ar trebui să o treacă. Ei solicită Guvernului și autorităților centrale să respingă ferm aplicarea acestui nou acord, subliniind că orice concesie în acest sens ar putea conduce la măsuri de protest din partea transportatorilor români.
Alte aspecte legislative controversate
Reprezentanții FORT au adus în discuție și alte aspecte legislative controversate. Aceștia s-au referit la politica inadecvată referitoare la testele antidrog pentru șoferii profesioniști și amatori.
Ei au amintit de incidentul tragic în care cinci cetățeni români au pierit într-un accident provocat de un șofer ucrainean. Bărbatul nu respecta regulile de odihnă și conducere.
„Printre altele, Comisia Europeană a stabilit că ‘se pot aplica măsuri doar dacă beţiile la volan sunt persistente’, iar în acest acord semnat de UE cu Ucraina se precizează că autorităţile competente ale fiecărei părţi vor lua măsuri doar dacă şoferii ucraineni au comis, ‘în mod repetat şi persistent încălcări grave ale normelor de circulaţie legate de siguranţa rutieră, de genul conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe cu efect similar, precum şi un comportament care încalcă regulile de circulaţie rutieră şi care a dus la deces sau la vătămare corporală gravă'”, se menţionează în comunicat.
În cadrul aceluiași comunicat, FORT a subliniat că este în așteptarea reacției publice a tuturor organizațiilor neguvernamentale care:
- apără drepturile victimelor accidentelor rutiere
- și promovează siguranța traficului rutier și concurența loială.
La ce accident face referire FORT?
FORT face referire la accidentul care a avut loc la începutul lunii iulie în localitatea suceveană Cumpărătura.
Accidentul fusese provocat de către un șofer ucrainean al unei autocisterne. Bărbatul adormise la volan.
Șoferul de 40 de ani conducea o autocisternă încărcată cu material de construcție de tip ciment. Potrivit informațiilor furnizate de Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, vehiculul se deplasa dinspre municipiul Suceava către localitatea Cumpărătura.
Șoferul a adormit la volan, iar autocisterna a intrat pe contrasens, lovindu-se frontal de autoturismul în care se aflau cele cinci victime.