S-a dat ordin în România. Se schimbă regulile la ANAF

Sursa: Dreamstime

Ministerul Finanțelor anunță dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic unic, ce va fi utilizat de toate structurile ANAF: antifraudă, inspecție fiscală, executare silită și declarații fiscale. Proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală a fost pus în dezbatere publică.

Structurile ANAF vor avea noi reguli

Ministerul Finanțelor justifică inițiativa prin dorința de a asigura un „control intern managerial adecvat în vederea verificării corectitudinii aplicării amenzilor” ANAF. Aceasta implică stabilirea unor reguli clare pentru semnarea și comunicarea proceselor verbale de contravenție.

Mai exact se va adăuga un alineat la articolul 338 din Codul de procedură fiscală.

Semnarea proceselor-verbale de contravenție se va face:
• de către agenții constatatori atunci când fapta este observată pe teren,
• de către conducătorul organului constatator în cazul în care fapta este constatată la sediul acestuia, pe baza informațiilor din bazele de date la care are acces sau pe care le deține,
• cu semnătură electronică calificată pentru comunicarea prin SPV, sau fără semnătură și ștampilă pentru comunicarea prin centrul de imprimare masivă.

ANAF  a înregistrat un record de încasări în valoare de 50 de miliarde de lei

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat că ANAF a înregistrat pentru prima dată încasări de peste 50 de miliarde de lei.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a admis că sistemul fiscal din România este „prăfuit și învechit” și că nu au fost implementate modernizări semnificative de-a lungul timpului.

Boloș a subliniat că, în loc să crească impozitele și taxele, ar trebui folosite soluții moderne precum e-transport, e-TVA, e-factura, e-proprietate și declarația unică inteligentă pentru a crește veniturile bugetare.

El a explicat că, în discuțiile recente cu reprezentanții mediului de afaceri, le-a cerut să aștepte până când măsurile și proiectele de digitalizare vor începe să aibă efect, pentru a aduce sistemul fiscal la normalitate și pentru a îmbunătăți predictibilitatea acestuia.

”Am avut astăzi (joi – n.r.) o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri de care mi-a fost milă. Pentru că discutam cu nişte oameni care îşi plăteau impozitele şi taxele. De când sunt eu ministru, pot să vă spun că am un pic de satisfacţie profesional, spre exemplu, că suntem în luna iulie, cu o lună istorică după 30 de ani de la Revoluţie (…)

E prima dată când avem peste 50 de miliarde de lei încasaţi de către ANAF. Pentru că s-a redus evaziunea, pentru că am implementat proiectele de digitalizare”, a afirmat Marcel Boloş la Antena 3.