Natalia Intotero a descris modul în care statul sprijină victimele hărțuirii sexuale

În urma dezbaterii publice provocate de scandalurile sexuale de la SNSPA, ministrul Familiei, Natalia Intotero a detaliat modul în care statul sprijină victimele, subliniind însă că numărul plângerilor penale depuse este extrem de mic în comparație cu numărul cazurilor raportate la linia de urgență.

Natalia Intotero condamnă ferm orice formă de abuz și a încurajat persoanele afectate să contacteze numărul de urgență 0800.500.333.

Ea a subliniat că statul intervine rapid și oferă suport victimelor, inclusiv consiliere psihologică și ajutor pentru găsirea unei locuințe temporare.

Totodată, a accentuat importanța depunerii unei plângeri penale ulterioare, menționând că, din cele peste 5.000 de apeluri primite în acest an, doar puțin peste 15 plângeri penale au fost înregistrate în urma acestora.

„Condamn orice atitudine de acest gen și încurajez toate persoanele care trec prin astfel de momente să sune la numărul de urgență 0800.500.333, având în vedere că statul intervine rapid și acordă sprijin acestor victime, începând de la consiliere psihologică, mergând până la sprijin pentru o locuință pentru o perioadă determinată pentru acestea.

În egală măsură, e foarte important ca ulterior să depună plângere penală. Din păcate, la un număr de peste 5.000 de apeluri câte au fost înregistrate în acest an, puțin peste 15 plângeri penale au fost în acest sens (…)”, a declarat Natalia Intotero la RFI România.

Ministrul Familiei a subliniat importanța educației în încurajarea victimelor să discute despre experiențele lor și a menționat campaniile de informare desfășurate de minister.

 

hartuire sexuala
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul a explicat că, de la preluarea mandatului, a promovat numărul de telefon 0800.500.333 în toate campaniile de informare, precum și numărul de urgență 119, destinat copiilor aflați în situații de vulnerabilitate și violență.

Problema principală rămâne faptul că foarte puține victime au curajul să depună plângere penală

„Prin educație. Și faptul că în cazul pe care l-ați expus și dumneavoastră, tinerele au trecut peste anumite bariere emoționale și au avut acest curaj demonstrează încă o dată că încet-încet, mentalitatea se schimbă și tinerii au curajul să lupte pentru viața lor, pentru drepturi, ceea ce este extraordinar.

În toate campaniile de informare pe care noi le-am desfășurat, de la preluarea mandatului ca ministru, am făcut publicitate acestui număr de telefon, 0800.500.333 și în egală măsură, am făcut publicitate și numărului de urgență 119, numărul dedicat copiilor care se află în astfel de situații de vulnerabilitate, supuși unor incidente de violență, sub toate formele ei și vreau să vă spun că față de anul 2023, a crescut foarte mult numărul celor care au îndrăznit să sune, să solicite ajutor.

Rămâne mai departe acea problemă pe care am enunțat-o, că sunt foarte puține victime care au curajul ulterior să facă și plângere penală, multe dintre acestea încearcă să ierte. Îndemn încă o dată să meargă până la capăt”, a mai declarat ministrul.

Natalia Intotero a adăugat că instituțiile statului nu iau în considerare speculațiile menite să intimideze, cum ar fi acuzațiile că profesorii SNSPA acuzați de agresiune sexuală ar beneficia de sprijin politic. Ea a subliniat că statul intervine prompt în astfel de situații.

„Dintotdeauna au existat și vor exista anumite speculații, anumite vorbe care nu întotdeauna par a fi adevărate, pentru a intimida.

Cert este că instituțiile statului abilitate, în momentul în care există astfel de sesizări, intervin și ele au rolul de a face lumină, dacă aceste sesizări se confirmă ulterior.

Este foarte important ca atunci când există astfel de suspiciuni, tinerii (…) să aibă curajul să solicite sprijinul statului și vă garantez că statul intervine rapid. Cele două linii telefonice au activitate 24 din 24 de ore”, a subliniat ministrul Familiei.