România condamnă decizia FSB, care i-ar vrea după gratii pe cei trei jurnalişti

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei de a ancheta penal trei jurnaliști, printre care ziaristul român Mircea Barbu. În prezent, Kathryn Diss și Fletcher Yeung, care lucrează pentru canalul australian ABC, și Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, sunt vizați de anchete penale pentru reportajele transmise din regiunea rusă Kursk.

FSB a deschis anchete penale împotriva lor pentru că ar fi trecut ilegal frontiera rusă dinspre Ucraina în Kursk, în timpul incursiunii trupelor militare ale armatei ucrainene.

„Condamnăm ferm decizia Rusiei de a deschide dosare penale împotriva jurnaliștilor, inclusiv împotriva lui Mircea Barbu, pentru relatările din Kursk. Acesta este un atac flagrant împotriva libertății presei și a drepturilor fundamentale. Jurnaliștii trebuie protejați, nu reduși la tăcere”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

România nu se va lăsa intimidată de Rusia

Potrivit președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, candidat al PNL pentru funcția de președinte al României, acțiunile Rusiei împotriva jurnalistului român Mircea Barbu reprezintă un atac direct asupra libertății presei, un drept esențial într-un stat democratic. Astfel de încercări de intimidare sunt inacceptabile și contravin valorilor României.

Guvernul de la București rămâne ferm în apărarea jurnaliștilor români. Executivul nu va tolera niciun fel de amenințare la adresa transparenței și responsabilității. De aceea, Senatul sprijină poziția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și îndeamnă comunitatea internațională să condamne această încălcare flagrantă.

„România nu poate fi intimidată. Împreună, apărăm adevărul”, a scris liberalul, vineri, pe Facebook.

Mesajul jurnalistului Mircea Barbu

„Situația în care mă aflu eu – căutat de serviciile de securitate rusești – ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor. Această acțiune reprezintă nu doar o atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză.

Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale.

Consider ca este inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria. Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber”, a scris jurnalistul român pe rețelele sociale, vineri, 27 septembrie 2024.

„Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a mai precizat Mircea Barbu.