UE (Uniunea Europeană) a luat decizia să interzică aromele artificiale cu gust de afumat alimentelor, care sunt nocive pentru sănătate.
Aromele artificiale cu gust de afumat, interzise în UE
Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria alimentară, în baza recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aceste arome, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate cu cancerul și infertilitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.
Deși EFSA nu a investigat cantitatea necesară de consum a acestor arome pentru a provoca cancer, instituția a afirmat că o interdicție totală ar preveni „cele mai grave scenarii”.
Interdicția nu va intra în vigoare imediat, producătorilor de cârnați, sosuri, chipsuri și alte produse cu aromă de afumat li se va acorda o perioadă de tranziție pentru a găsi alternative.
Prima etapă a perioadei de tranziție vizează aromele folosite ca înlocuitori ai metodelor tradiționale de afumare, întâlnite frecvent în produse precum pește afumat, carne afumată, cârnați sau anumite brânzeturi. Producătorilor li se va acorda un termen de cinci ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor.
A doua etapă se concentrează pe eliminarea aromelor de fum din produse care nu sunt în mod tradițional afumate, precum supe instant, chipsuri de cartofi sau sosuri.
Producătorii au la dispoziție doi ani pentru a elimina aceste arome din rețetele lor. În Olanda, de exemplu, producătorul de cârnați Unox, deținut de Unilever, produce anual 16 milioane de „rookworst” folosind metoda interzisă. Până în anii ’70, cârnații erau afumați la foc deschis, însă această alternativă nu este fezabilă, potrivit unui purtător de cuvânt al Unilever, din cauza efectelor nocive ale fumului de lemn asupra sănătății umane și mediului. Compania a anunțat că va folosi perioada de tranziție pentru a dezvolta o alternativă.
Vor fi eliminate opt arome de fum pentru alimente
Deciziile relevante se bazează pe evaluările științifice efectuate de EFSA, care a concluzionat că, pentru toate cele opt arome de fum evaluate, preocupările legate de genotoxicitate sunt fie confirmate, fie nu pot fi excluse, transmite Comisia într-un comunicat.
Avizul EFSA se bazează pe o metodologie actualizată, evaluând noile date prezentate de solicitanți. Avizul se referă la aromele specifice care pot fi adăugate în alimente, și nu la alimentele în sine.
În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.
În cazul în care se utilizează pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, jambon, pește, brânzeturi), perioada de eliminare treptată este de 5 ani.
Pentru cazurile în care substanțele sunt adăugate pentru a da o aromă suplimentară (de exemplu, supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie Europeană în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în cursul acestei primăveri.