Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a restricționat atribuțiile Comisiei Europene în domeniul concurenței. Iată despre ce este vorba, mai exact.
CJUE a restricționat atribuțiile Comisiei Europene în domeniul concurenței
S-a dat ordin în UE. Instanța supremă europeană a criticat autoritățile de reglementare a concurenței din Uniunea Europeană pentru depășirea competențelor lor. Această hotărâre va limita capacitatea blocului comunitar de a aproba achiziții sau fuziuni de companii.
S-a dat ordin în UE. Curtea Europeană de Justiție a stabilit marți, 3 septembrie, că autoritatea de concurență a Uniunii Europene nu avea competența necesară pentru a analiza preluarea de către compania americană de secvențiere a genelor Illumina a producătorului de teste pentru cancer Grail. Instanța a declarat că instrumentul juridic utilizat pentru evaluarea acestei tranzacții a fost aplicat în mod incorect, notează The Wall Street Journal.
Uniunea Europeană a încercat să își extindă supravegherea asupra unor astfel de tranzacții pentru a aborda așa-numitele „achiziții ucigașe”, în care o companie mare achiziționează un competitor mic pentru a elimina o potențială sursă de concurență, precum și preluările de societăți mici, dar foarte inovatoare.
Illumina a renunțat la achiziția Grail, însă cazul juridic a continuat să fie urmărit atent din cauza implicațiilor sale pentru strategia Uniunii Europene în controlul tranzacțiilor economice.
Decizia Curții de Justiție a UE va deschide o dezbatere mai amplă privind modul în care Comisia Europeană tratează tranzacțiile considerate o posibilă amenințare pentru concurență în Europa, mai ales atunci când firma achiziționată are venituri mici sau nu generează venituri în UE.
Mai multe grupuri de afaceri nu sunt de acord cu decizia UE
Mai multe grupuri de afaceri au criticat abordarea Uniunii Europene, susținând că aceasta a creat o sursă suplimentară de incertitudine pentru companii, deoarece este mai greu de anticipat dacă o tranzacție va fi supusă controlului în Europa.
„Va fi un duș rece pentru autoritățile de aplicare a legii”, a declarat Kasia Czapracka, partener la firma de avocatură White & Case, cu sediul la Bruxelles, cu privire la decizie.
Marți, Comisia Europeană, organismul responsabil cu aplicarea normelor antitrust în cadrul blocului comunitar, a anunțat că va analiza cu atenție hotărârea instanței și consecințele pe care aceasta le implică.
„Vom lua în considerare pașii următori pentru a ne asigura că Comisia este în măsură să examineze acele câteva cazuri în care o tranzacție ar avea un impact în Europa, dar nu îndeplinește altfel pragurile de notificare ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență.
Unii avocați specializați în dreptul concurenței au susținut că, pe termen lung, decizia instanței ar putea să nu simplifice semnificativ situația pentru companii.
Acest lucru se datorează, în parte, faptului că unele autorități naționale și-au modificat deja abordarea, iar Comisia Europeană ar putea introduce noi acte legislative care să îi ofere posibilitatea de a examina un număr mai mare de tranzacții.