La 1 ianuarie vine o nouă recalculare a pensiilor. Se majorează toate pensiile
Se majorează toate pensiile. Noua lege a pensiilor stabilește că, începând cu 1 ianuarie, valoarea punctului de referință (81 de lei), pe baza căruia se calculează pensiile, va fi majorată prin adăugarea ratei medii anuale a inflației, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Acești indicatori, care sunt definitivi pentru anul în curs, vor fi anunțați de Institutul Național de Statistică (INS) și se vor referi la anul calendaristic anterior.
Indicele câștigului salarial mediu brut se calculează ca un raport între câștigul salarial mediu brut din anul de referință și cel din anul precedent, exprimat procentual.
În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 8.301 lei, iar cel net de 5.079 lei. Cele mai recente date publicate de INS, care se referă la luna iulie 2024, indică un câștig salarial mediu brut pe economie de 8.580 lei și un câștig net de 5.242 lei.
Dacă salariul mediu brut va rămâne constant la 8.580 lei până la sfârșitul anului, pensia medie va fi majorată nu doar prin indexarea cu rata inflației, ci și cu jumătate din indicele câștigului salarial mediu brut, rezultând astfel o creștere de 1,67%, conform calculelor.
Banca Națională a României (BNR) a estimat că rata anuală a inflației va scădea la 4% până la finalul lui 2024.
În prezent, CNPP nu a publicat datele oficiale privind pensia medie din luna septembrie, deși aceste informații erau de obicei disponibile în prima jumătate a lunii. Întârzierea este probabil cauzată de volumul mare de muncă al funcționarilor caselor de pensii, care trebuie să revizuiască o parte semnificativă din decizii.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat în august că pensia medie va crește de la 2.250 lei la 2.761 lei, începând cu 1 septembrie.
Cum se calculează
Folosind formula de calcul din noua lege a pensiilor – VPR (valoarea punctului de referință de 81 de lei) x numărul total de puncte (care include și punctele de stabilitate) – o persoană care a muncit timp de 40 de ani și a acumulat 32 de puncte ar avea în prezent o pensie de 2.592 lei.
De la 1 ianuarie, VPR va fi ajustat cu rata inflației și cu 50% din creșterea salariului mediu brut, ceea ce va duce la recalculări suplimentare.
Dacă, ipotetic, rata inflației va fi de 4% la sfârșitul anului, conform prognozelor BNR, iar jumătate din indicele câștigului salarial mediu brut va fi de 1,67%, valoarea punctului de referință ar putea depăși puțin 85,6 lei, conform calculelor „Adevărul”.
Astfel, pensionarul care a muncit 40 de ani și a acumulat 32 de puncte ar putea primi o pensie de 2.739 lei, cu 147 de lei mai mult decât în prezent.
În plus, până în martie 2025, funcționarii caselor de pensii trebuie să finalizeze mica recalculare, care va include sporuri, acorduri globale, prime și alte sume obținute de pensionari în timpul activității lor profesionale.
„De etapa numărul doi nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, de au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent. Atenție, adică vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcul, unde beneficiază absolut toți pensionarii, în funcție de stagii de cotizare, pentru că acel spor a avut acest caracter nepermanent, deci nu a fost lună de lună acordat. Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună.
Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici. Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global. Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionari, salariu tarifar de încadrare”, a explicat șeful Casei de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu.