S-a dat ordin la granița României. Șoferii care au interzis să intre în Bulgaria

Bulgaria

Sursă: Dreamstime

Autoritățile române au intensificat măsurile de supraveghere la graniță după ce Bulgaria a confirmat primul focar de variolă ovină în localitatea Straldzha. Boala virală, cauzată de un virus din familia Poxviridae, afectează în special ovinele și caprinele, reprezentând o amenințare serioasă pentru sectorul zootehnic din regiune.

Alertă la graniță! S-a dat ordin la granița României

Ministrul interimar al Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, dr. Gheorghi Tahov, a anunțat un ordin de implementare a unor controale suplimentare la granițele cu România și Grecia, în contextul apariției unor focare de variolă ovină. Măsurile au fost adoptate pentru a preveni răspândirea bolii, care a afectat deja două regiuni din țară. Pentru a limita extinderea focarelor, Ministerul Agriculturii a emis ordine administrative care interzic șoferilor circulația și comercializarea animalelor, în special bovinele, pe teritoriul Bulgariei.

Aceste măsuri drastice au fost considerate necesare pentru a controla situația și pentru a proteja sănătatea animalelor și a sectorului agricol. Dr. Gheorghi Tahov a subliniat importanța respectării stricte a acestor reglementări și a făcut un apel la responsabilitate și disciplină din partea fermierilor și crescătorilor de animale.

El a atras atenția asupra riscurilor asociate practicilor ilegale, cum ar fi achiziționarea de animale bolnave din țările vecine, avertizând că astfel de acțiuni nu vor fi tolerate.

„Controlul este continuu, iar zonele afectate sunt delimitate în perimetre de trei și zece kilometri”, a declarat Tahov. Acesta a cerut cooperarea tuturor pentru a evita o criză epizootică majoră.

Ministrul a accentuat faptul că este esențial ca fiecare fermier și crescător de animale să înțeleagă gravitatea situației și riscurile asociate nerespectării măsurilor de siguranță. Orice neglijență în acest sens ar putea agrava situația și ar pune în pericol sănătatea întregului sector agricol din Bulgaria.

Ce este variola ovină

Variola ovină este o boală virală gravă, provocată de un virus din familia Poxviridae, care afectează în special ovinele și caprinele. Având un grad ridicat de contagiozitate, boala se poate răspândi rapid într-o turmă, generând pierderi economice considerabile, scrie Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Transmiterea variolii ovină/caprine se efectuează atât prin contact direct între animalele infectate și cele sănătoase, cât și prin contact indirect cu lichidul din vezicule și pustule, prin inhalarea prafului provenit din crustele descuamate, iar virusul poate fi, de asemenea, răspândit prin secreții nazale, oculare și orale, leziuni cutanate rupte și obiecte contaminate, cum ar fi furajele și echipamentele.

Cum răspund autoritățile

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, pe 4 septembrie 2024, Bulgaria a raportat primul focar de variolă ovină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol. Informația a fost transmisă prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).

Potrivit autorităților bulgare, focarul a fost detectat într-un efectiv de ovine din Straldzha. În urma acestei descoperiri, autoritățile bulgare au impus măsuri stricte pentru a controla și eradica boala. Aceste măsuri includ:

  • restricționarea mișcării animalelor în zona afectată;
  • sacrificarea efectivului de ovine și caprine infectat;
  • monitorizarea intensivă a efectivelor de ovine și caprine din regiune și din zonele învecinate;
  • aplicarea măsurilor de biosecuritate în fermele afectate și în împrejurimile acestora;
  • informarea crescătorilor și a publicului cu privire la măsurile de prevenire și control.

ANSVSA monitorizează cu atenție evoluția situației din Bulgaria și colaborează strâns cu autoritățile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România.

De asemenea, ANSVSA recomandă crescătorilor de ovine și caprine din România să:

  • aplice măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor și vehiculelor;
  • notifice imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la ovine și caprine, cum ar fi erupții cutanate, febră sau stare generală proastă;
  • respecte toate recomandările și măsurile impuse de autoritățile veterinare.