Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că se lucrează la extinderea schemei de plafonare a facturilor la energie, măsură care va continua să sprijine cetățenii afectați de creșterile de prețuri. Perioada exactă va fi stabilită în funcție de buget, fiind luate în calcul variante de 3, 6 sau 9 luni.

Totodată, Burduja a detaliat reformele ferme pe care le-a implementat pentru reducerea costurilor în minister, acțiuni care au provocat reacții diverse în rândul angajaților.

Sebastian Burduja, declarații despre schema de plafonare și reducerea cheltuielilor

Sebastian Burduja, ministrul Energiei și reprezentant al PNL, a declarat duminică, într-un interviu pentru B1 TV, că actuala schemă de plafonare a facturilor la energie va fi prelungită.

Potrivit oficialului, perioada de extindere a acestei măsuri va fi stabilită în funcție de resursele bugetare disponibile.

În același timp, ministrul a detaliat acțiunile luate pentru a reduce cheltuielile în minister, unele dintre acestea provocând nemulțumiri în rândul colegilor de lucru.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Special B1”, moderată de Eli Roman, și au abordat atât măsurile economice, cât și direcția pe care România o va urma în sectorul energetic.

Plafonarea facturilor la energie: Măsuri adaptate bugetului disponibil

În cadrul interviului, Sebastian Burduja a explicat că măsura de plafonare a facturilor la energie, introdusă pentru a proteja consumatorii, va fi extinsă cu încă 3, 6 sau 9 luni. Decizia finală va depinde de bugetul alocat pentru acest proiect.

„Am spus că lucrăm la un scenariu de bază și el înseamnă prelungirea actualei scheme o perioadă de timp, 3 – 6 – 9 luni, în funcție de cât ne va permite bugetul, pentru că și această schemă trebuie susținută și a fost susținută din veniturile adiționale din sectorul energetic, deci practic tot de la companiile din energie”, a declarat Burduja.

Ministrul a menționat că România este supusă la două proceduri de infringement din partea Uniunii Europene în legătură cu politicile din domeniul energetic.

facturi, factură curent, factură, factură energie electrică, factură energie
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu toate acestea, el a subliniat că aceste situații vor fi rezolvate în următoarele șase luni până la un an, readucând sectorul energetic în conformitate cu cerințele pieței europene.

„Suntem în două proceduri de infringement, trebuie să spunem adevărul până la capăt. E prima etapă în ambele proceduri.

Considerăm că într-un interval de șase luni – un an vom reveni într-o situație de compatibilitate deplină cu piața europeană și aceste proceduri se vor încheia. Nu mă îngrijorează”, a mai adăugat oficialul.

Reformele din Ministerul Energiei: Reduceri de costuri și transparență totală

Sebastian Burduja a detaliat și măsurile luate pentru a optimiza cheltuielile la Ministerul Energiei, evidențiind o serie de decizii ferme care au generat reacții mixte din partea personalului. Reducerile vizează atât eliminarea posturilor ineficiente, cât și implementarea unui control riguros al resurselor ministerului.

„Legat de Ordonanța trenuleț, eu cel puțin, la Ministerul Energiei, am luat anumite decizii.

Vor fi 10 – 20% dintre colegi care vor pleca acasă în urma examenelor. Ne eficientizăm cheltuielile, sunt și măsuri care poate vi se vor părea simple, dar au deranjat unii colegi. Dar eu merg până la capăt!”, a spus ministrul.

Printre măsurile luate se numără utilizarea exclusivă a cartelelor de acces pentru intrarea și ieșirea din clădire, montarea de dispozitive GPS pe mașinile ministerului și interzicerea utilizării vehiculelor de serviciu în afara programului de lucru.

„Se intră numai pe cartelă, se iese numai pe cartelă, mașinile vor fi cu GPS, vineri toată lumea lasă mașina la minister, că era o practică s-o mai ia acasă și era greu de urmărit consumul de carburant. Sunt lucruri care țin de normalitate”, a declarat Burduja.

Transparență sporită în companiile de stat din sectorul energetic

Pe lângă reformele interne din minister, Burduja a anunțat că va spori transparența în companiile din sectorul energetic. Date despre salarii, sporuri și contracte vor fi făcute publice pe site-ul ministerului pentru ca cetățenii să fie informați.

„La fel și în companiile din energie, unde voi fi foarte transparent. În următoarea perioadă, pe site-ul ministerului voi prezenta sporuri, salarii, condiții, sponsorizări, contracte, absolut totul la vedere, că, într-adevăr, s-au protejat unii și alții de contracte colective de muncă.

Au sporuri generoase și cred că românii trebuie să știe care sunt condițiile salariale, sporurile diferite, să vedem ce e de bun simț și ce e de mai puțin bun simț. Și să revenim la o situație civilizată”, a mai declarat ministrul.

Sebastian Burduja a punctat că aceste reforme sunt esențiale pentru revenirea la o administrare „civilizată” și alinierea la standardele de eficiență și transparență pe care le merită cetățenii.